Centenar. Ghenie, Savu, Mureşan încadraţi de critici într-un curent nou, denumit Şcoala de la Cluj

Centenar. Ghenie, Savu, Mureşan încadraţi de critici într-un curent nou, denumit Şcoala de la Cluj

Adrian Ghenie este cel mai cunoscut şi cel mai bine vândut pictor român contemporan.

 

Sezonul Cultural, inaugurat de Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, este o ocazie pentru artiştii români să devina cunoscuţi în Franţa. Sau, pentru cei care deja au făcut-o, să fie recunoscuţi şi promovaţi de România. Până în iulie, în cele două ţări vor avea loc 600 de evenimente culturale.

Lucrarea lui Adrian Ghenie,  numită „Camera lui Rembrandt” se află în expoziţia deschisă, la Centrul Cultural Pompidou din Paris, de preşedinţii României şi Franţei.

Ciprian Mureşan, un obişnuit al locului, se numără şi el printre artiştii care reprezintă România.

Ciprian Mureşan, artist: În 2009, Centrul Pompidou mi-a cumpărat prima lucrare. Are foarte mulţi vizitatori şi pentru mine asta e esenţial. Ca lumea să aibă acces la lucrări. Lucrez în mai multe medii. Şi desenez, am lucrări video, scupturi, dar e aici e vorba de un desen pe care l-am făcut acum doi ani. E o chestie conceptuală, copiez cărți ale altor artiști.

Lângă lucrările lui se află cele ale lui Şerban Savu. Au fost amândoi încadraţi de critici într-un curent nou, denumit Şcoala de la Cluj.

Şerban Savu, artist: E o pictură care se numeşte Reconstrucţia, Recontituirea, de fapt. Original e un mozaic care a fost pe faţada Fabricii Steagul Roşu din Braşov. Asta e doar despre ideologie. Fresca originală e din anii 50-60, din Gara din Hunedoara.

Şerban Savu: Aș putea pleca oricând, dar nu am nevoie. În două ore, sunt la Paris, Berlin.

Rep: De ce rămâneți la Cluj?

Șerban Savu: Mă inspiră.

Sezonul cultural Franţa-România a fost deschis oficial, pe 27 noiembrie, de preşedinţii celor două ţări. Se va desfăşura în Franţa, până în aprilie, după care se va muta în România, până în iulie.

Andrei Ţărnea, comisarul României: Acest cumul şi acest val de de activităţi dau sentimentul unui mare spectacol. Nu e doar o expoziţie de calitate.

Jean-Jacques Garnier, comisarul Franţei: Sunt peste 600 de evenimente, mai mult de unul pe zi. Există un foarte mare interes şi din partea publicului, dar şi a jurnaliştilor francezi.

Sezonul cultural România-Franta marchează centenarul Unirii şi împlinirea a 10 ani de parteneriat strategic între cele două ţări. Este şi un moment în care România poate demonstra că îşi cunoaşte şi apreciază artiştii

Comenteaza