Chirilov, la TIFF Lounge: "Cu filmele e ca la bordel, cu banii înainte"

Chirilov, la TIFF Lounge:
A şasea ediţie a TIFF Lounge, dezbateri cu personalităţi în cortul TIFF din Piaţa Unirii, a debutat cu invitatul primei runde, selecţionerul Mihai Chirilov. Moderatorul discuţiilor cu personalităţi este jurnalistul Mihnea Măruţă.

Acesta şi-a centrat întrebările profitând de faptul că e ediţia cu numărul 13, care ar aduce ghinion pentru superstiţioşi. Chirilov a intrat în jocul său şi a răspuns întrebărilor jucăuşe. "De ce a fost TIFF 13 o ediţie norocoasă?", a sunat prima întrebare, iar Chirilov a răspuns prompt: "Mare noroc, pentru că am primit banii, că am putut din nou să îl facem ca lumea. Ne-am asumat un rol să construim ceva pentru comunitate, pentru viitor şi e păcat să renunţăm înainte să tragem linie. De exemplu, poate nu se vede, dar campania "Salvaţi Marele Ecran" e una costisitoare. Deci, TIFF e aşa cum ne-am propus anul acesta".

Ce s-ar întâmpla dacă nu ar veni aceşti bani? "Atunci nimeni nu ar fi plătit sau ar fi plătit foarte prost. TIFF a crescut ca şi echipă şi nu e OK să lucrezi doar ca voluntar. Ar fi trebuit să tăiem în carne vie, să renunţăm la nişte filme, să venim cu bani de acasă, e uşor neproductiv", a explicat Chirilov. El a dezvăluit că majoritatea filmelor se plătesc cu mult înainte. "Cu filmele e ca la bordel, cu banii inainte", a concluzionat el.

Selecţionerul are şi o dezamăgire: TIFF nu a reuşit să debuteze în Piaţa Unirii. "E frica noastră de fiecare an, e primul an în care nu am deschis TIFF în Piaţa Unirii. A fost ceva ce m-a marcat, aşa că am decis să am un discurs scurt la inaugurare", a explicat Chirilov.

Cel mai "norocos" film al ediţiei este "Artificiul", care a luat Ursul de Aur la Berlin. "L-am văzut la Berlinală, mi-a plăcut mult, m-am dus la agentul de vânzări, i-am zis că e super filmul, că îl vreau pentru TIFF. Sigur e OK, puteţi conta pe el, semnăm un mic protocol. Vine finalul Berlinalei, castigă filmul, cota creşte pe loc, preţul filmului creşte. Prieteni, prieteni, dar brânza e pe bani, e normal. Până la urmă l-am adus", a explicat Chirilov.

La capitolul ghinioane, directorul artistic al TIFF a spus că sunt multe filme pe care nu a putut conta. "Îmi pare rău că nu am putut aduce o comedie canadiană care ar fi trebui sa aibă premiera mondială aici. Am văzut comedia, despre rolul presei, cu bucăţi triste, un ziar provincial, care e pe butuci, oamenii scriu numai tâmpenii în el, şi aproape când sunt puşi pe liber, au idea ţicnită de a scrie mici bucăţi din filme vechi hollywoodiene. E o meditaţie despre jurnalism, film. Au cerut foarte mulţi bani pentru el, nu l-am putut aduce acum, dar îl aduc în 2015" a spus Chirilov.

El s-a pronunţat în privinţa jurnalismului angajat, spunând că presa română se află în mare criză şi că lucrurile trebuie spuse pe şleau de către puţinii jurnalişti independenţi.

 

Etichete
Comenteaza