Video Foto Clădirea Teatrului Național și Operei Române Cluj-Napoca, restaurată cu 20 de milioane de euro

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că ministerul pe care îl conduce va finanța restaurare a clădirii Teatrului Național și Operei Naționale Române Cluj-Napoca, investiție care se ridică la 20 de milioane de euro. Despre acest proiect se vorbește de 8 ani.

”Unitatea de Management a Proiectelor din Ministerul Culturii a urcat pe SEAP licitația pentru studiul DALI pentru restaurarea clădirii Teatrului și Operei Naționale Române Cluj-Napoca, o clădire care a servit mediul cultural mai bine de 100 de ani și care nu a beneficiat până acum de ample lucrări de  restaurare. Vom investi 20 de milioane de euro. Urmează apoi licitația pentru proiectul tehnic și execuție și am solicitat să fie comasate procedurile pentru ca o astfel de investiție să devină realitate în termen cât mai scurt. Despre acest proiect se vorbește de 8 ani de zile și abi acum am reușit să îl concretizăm”, a spus Turcan, într-o coferință comună cu primarul Clujului, Emil Boc. 

Lucrările de restaurare vor viza refacerea instalațiilor electrice, lucrări la acoperiș, sau finisaje.

Clădirea instituției de cultură din Cluj-Napoca fost inaugurată în ziua de 8 septembrie 1906, cu o reprezentație a Teatrului Maghiar, al cărui director era Jenő Janovics. Construit în stil baroc-rococo, edificiul are o capacitate de 1.000 de locuri și trei rânduri de logie. Prima reprezentație în limba română în clădirea Teatrului Național din Cluj a avut loc la 14 mai 1919, iar primul spectacol al companiei de limba română din Cluj a avut loc 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire.  În 1990, în nișele de pe fațada clădirii au fost amplasate statuile „Thalia” și „Eutherpe”, opere ale sculptorului Vasile Rus-Batin.

În programul ministrului Culturii la Cluj-Napoca sunt incluse și vizite la Teatrul Naţional şi Opera Română, la Muzeul de Artă, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Vernisajul Lapidariului Medieval și Premodern.

Comenteaza