Clujenii, cuceriţi de Andrei Şerban şi TIFF

Clujenii, cuceriţi de Andrei Şerban şi TIFF

Oamenii de cultură din Cluj au făcut o analiză a evenimentelor culturale desfăşurate în oraş în primul semestru al anului 2007.

 

Concluzia acestora arată că piesele lui Andrei Şerban şi TIFF au cucerit publicul clujean, dar şi că oraşul duce lipsă de o viziune culturală pe termen lung. Piese provocatoare, cum ar fi “Rock ’n roll”, zeci de filme atractive în premieră mondială sau naţională sau festivalul internaţional de poezie sunt doar câteva oferte pe care piaţa culturală le-a pus la dispoziţia clujenilor.

 în viziunea unora dintre intelectualii clujeni, cele mai atractive evenimente la Cluj au fost piesele lui Andrei Şerban de la Teatrul Naţional şi Festivalul de Film Transilvania (TIFF). “Nu poate fi exclus din nici un clasament un festival de talia TIFF. Dar nici piesele lui Andrei Şerban, de la Teatrul Naţional, nu sunt mai prejos.

Una peste alta, sunt prea puţine astfel de evenimente, iar cei de la Direcţia Judeţeană de Cultură nu se prea implică, fac doar evenimente slabe, vizite reciproce cu Uniunea Scriitorilor şi cam atât”, susţine filosoful Vianu Mureşan, de la Universitatea “Avram Iancu”.

“Cel mai mare eveniment este ce a făcut Andrei Şerban la Teatrul Naţional. Să vină un om din New York şi să stea aici un an, pe un buget mic, cum sunt toate în ţară, să facă două piese, să mai facă una la Naţionalul Maghiar, chiar este ceva”, susţine istoricul Ovidiu Pecican.

“Cel mai bun eveniment cultural a fost Festivalul Internaţional de Poezie «Lucian Blaga», dar şi TIFF este un festival în mare creştere”, a spus şi Marius Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Cultural Cluj.

Criticul literar şi universitarul Horea Poenar, de la Facultatea de Litere a Universităţii “Babeş–Bolyai”, susţine că cel mai important eveniment a fost Colocviul Tinerilor Scriitori. “în acelaşi timp, a fost şi cel mai slab. A avut momente bune, dar şi altele mai slabe, organizatorice”, susţine criticul literar.

Comenteaza