Clujenii de la Arcadia, pe scena Institutului Cultural Român din Londra

Clujenii de la Arcadia, pe scena Institutului Cultural Român din Londra
Concertul de închidere a stagiunii 2013-2014 a Seriei Concertelor Enescu, desfăşurată în sala camerală a Institutului Cultural Român din Londra, readuce în atenţia publicului britanic unul dintre cele mai renumite şi mai premiate cvartete româneşti ale ultimilor ani, Cvartetul Arcadia. Evenimentul va avea loc pe data de 5 iunie.

Cei patru muzicieni români, Ana Török - vioară, Răsvan Dumitru - vioară, Traian Boală - violă şi Zsolt Török - violoncel, au cucerit lumea muzicală în anul 2012, după câştigarea prestigiosului Wigmore Hall London International String Quartet Competition şi îşi continuă cariera plină de succes, ultimul premiu important fiind adăugat panopliei lor impresionante cu numai o săptămână în urmă, prin câştigarea prestigioasei competiţii de cvartete de coarde de la Osaka.

În cadrul concertului organizat la ICR Londra, Arcadia prezintă un program din care fac parte cvartetul Op. 50 nr. 3 de Joseph Haydn, cvartetul Op. 44 nr. 2 de Felix Mendelssohn, dar şi cvartetul Op. 22 nr. 2 de George Enescu.

Cvartetul Arcadia s-a format pe băncile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. La clasa de muzică de cameră a profesorului Nicuşor Silaghi, membru al reputatului Cvartet Transilvan, cei patru tineri muzicieni ce au alcătuit prima formulă a cvartetului - violoniştii Ana Bogăţilă şi Răsvan Dumitru, violistul Marcel Cameniţă şi violoncelistul Török Zsolt - şi-au descoperit o adevărată vocaţie în cultivarea acestui gen.

În decembrie 2006 au cucerit la Cluj primul lor premiu, la prestigiosul Concurs de Interpretare al Societăţii Române Mozart, cu aprecieri entuziaste pentru puritatea stilistică a interpretării mozartiene. Schimbarea, în două rânduri, a violistului (din octombrie 2007 Cristian Suărăşan, din aprilie 2009 Traian Boală) nu a tulburat traseul mereu ascendent al valorii şi realizărilor cvartetului.

Preocupaţi de extinderea continuă a orizontului lor interpretativ, au participat la o serie de cursuri de măiestrie atât în România cât şi în străinătate, care le-au prilejuit contactul cu ansambluri renumite precum Cvartetul Belcea, Cvartetul Ad Libitum, Cvartetul Artis, Cvartetul Voces, Cvartetul Bartók, Cvartetul Alban Berg, Cvartetul Enedellion. Una dintre cele mai importante realizări de până acum ale cvartetului este câştigarea Premiului I la prestigiosul concurs Wigmore Hall London International String Quartet Competition 2012, care a venit să se adauge Premiului Fundaţiei Esterházy şi Premiului Beethoven.

Acest concurs a adus formaţiei şi o serie de premii pentru dezvoltarea ulterioară, printre care: un turneu de concerte în Regatul Unit în toamna anului 2013 cu includerea unui Coffee Concert la Wigmore Hall, posibilitatea de a face o înregistrare pentru casa de discuri Wigmore Hall Live, o rezidenţă la Centrul Banff în Canada şi invitaţia de a susţine concerte în cadrul Esterházy String Quartet Festival din Eisenstadt, Menton Festival şi Greenwich International String Quartet Festival.

Etichete
Comenteaza