Clujenii, încântaţi de Stradivarius

Clujenii, încântaţi de Stradivarius
Minute în şir de aplauze i-au adus pe cei doi artişti pe scenă de patru ori, ei fiind încântaţi de publicul clujean, pe care l-au răsplătit cu patru bis-uri.

Alexandru Tomescu a declarat după concertul susţinut la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj că este copleşit şi emoţionat de acest succes şi că vioara Stradivarius se află într-o stare foarte bună.

“In acest turneu, Clujul deţine recordul. Vioara este într-o stare foarte bună, având în vedere vârsta ei destul de înaintată, 306 ani. Vioara a stat foarte mult timp nefolosită, mai ales după moartea maestrului Ion Voicu, şi mă bucur să o pot aduce acolo unde îi este locul, pe scena de concerte”, a declarat Tomescu.

“Este un succes foarte mare, numărul de bis-uri până acum era de trei, am ajuns la patru, puteam merge şi mai departe”, a adăugat Horia Mihail, cel care a acompaniat la pian Stradivarius-ul.

Marţi seară pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, în prima parte a concertului, violonistul Alexandru Tomescu a interpretat, împreună cu pianistul Horia Mihail, "Sonata pentru vioară şi pian nr. 26 în Si bemol major", de Mozart, "Sonata pentru pian şi vioară nr. 4 în La minor, Opus 23" de Beethoven.

In a doua parte au fost interpretate "Introducere" şi "Rondo Capriciosso" de Saint-Saens şi "Dansul Vrăjitoarelor" şi "Variaţiuni" pe coarda sol pe o temă din opera “Moise”, de Rossini, ambele compuse de Paganini.

 

80.000 de franci

Vioara Stradivarius Elder a fost achiziţionată de statul român în 29 august 1956, de la societatea Henry Werro, la preţul de 80.000 de franci elveţieni. Pe 7 septembrie 1956, Ministerul Culturii şi maestrul Ion Voicu au încheiat un contract de comodat, care avea ca obiect darea în folosinţă a viorii.

Contractul de comodat a încetat în 1986, când Ion Voicu a restituit instrumentul Filarmonicii “George Enescu”. Vioara a ajuns apoi la Muzeul Naţional de Artă al României. In 5 ianuarie 1990 Ion Voicu a ridicat vioara, care a rămas în posesia familiei, după moartea sa, în 1997. Pe 9 martie 2007 fiul lui Ion Voicu, Mădălin Voicu, a predat vioara ministerului, care a organizat în 2007 un concurs, în urma căruia Alexandru Tomescu a primit dreptul de a cânta pe acest instrument pentru următorii cinci ani.

Comenteaza