Clujul dedică finele lui aprilie jazz-ului
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Apr 2014, 13:21
- Cultură
- Ascultă știrea

Festivalului Național Studențesc Jazz Napocensis va avea loc pe 28 și 29 aprilie, la Casa de Cultură a Studenților.
Luni 28.04.2014, 19:00 Casa de Cultură a Studenţilor
- Junetrip
- Jazzy Mood
- Oscar Jazz Band
- Jazztet
- Big Band Gaio
Marţi 28.04.2014, 19:00 Casa de Cultură a Studenţilor
- Body and Soul Treatment by Dr. Jazz
Miercuri, 30.04.2014, celebrarea Zilei Internaționale a Jazzului, ora 19.45, Casa de Cultură a Studenților:
- Ola Onabule (UK)
- Hailey Tuck (USA)
- Angela Avetisyan 4tet (RU)
- Andrea Bonioli 4tet (IT)
- Villu Veski (ES)
- Big Band Gaio (RO)
În 30 aprilie, Ambasadorul Zilei Internaționale a Jazzului în România, Virgil Mihaiu, va susține un Curs de Estica Jazzului / Jazzul ca limbaj universal - Jazz si Poezie.
Despre Virgil Mihaiu
Virgil Mihaiu este scriitor, jazzolog și diplomat roman, poliglot, promotor cultural, performer de jazz-poetry. S-a afirmat ca poet al "generației ‘80" și al grupării "Echinox" de la Cluj și este unul dintre cei mai importanți critici de jazz din Europa. Între 1981-1992 a fost redactor al revistei Jazz Forum, revista Federației Internaționale de Jazz (Varșovia), iar din 2001 este primul est-european cooptat în colegiul redacțional multinațional al publicației pivot a jazzologiei mondiale - Down Beat.
Între 2006-2012 devine întâiul director al Institutului Cultural Român din Lisabona și ministru consilier pe lângă Ambasada României din Portugalia.
Printre publicațile sale se numără și „Cutia de rezonanță", primul volum românesc de „eseuri despre jazz din perspectiva culturii contemporane". Din 1992 este profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, unde susține Cursul de Estetica Jazzului.
Despre Ziua Internațională a Jazzului
În noiembrie 2011, cu ocazia Conferinţei Generale UNESCO, comunitatea internaţională a proclamat 30 aprilie ca "Ziua Internaţională a Jazzului". Acesta zi are rolul de a reuni comunităţi, şcoli, artişti, istorici, academicieni şi pasionaţi de jazz din toată lumea pentru a sărbători şi pentu a învaţa despre arta jazz-ului, rădăcinile sale, viitorul şi impactul lui.
România s-a alăturat în 2013 celebrării globale, cu un program complex, derulat la Cluj-Napoca, pe parcursul întregii zile de 30 aprilie. Printre artiștii care au omagiat jazzul la Cluj, anul trecut se numără Budapest Jazz Orchestra, Elena Mîndru Quintet, Mood Quartet, Jazzy Mood ș.a.