Clujul, desemnat de UNESCO City of Film. Boc: ''Felicit ortasul și TIFF-ul''

Clujul, desemnat de UNESCO City of Film. Boc: ''Felicit ortasul și TIFF-ul''

Primarul Emil Boc a anunțat că municipiul Cluj-Napoca a fost desemnat de UNESCO City of Film în cadrul Oraşelor Creative.

„Am aflat acum câteva minute că aplicația noastră la UNESCO pentru Cluj, City oF Film a fost declarată câștigătoare și face parte din UNESCO Creative Cities. Felicit ortasul și TIFF-ul, alături de care am depus candidatura și a cărui muncă de 20 de ani în domeniul artei primește acum recunoaștere la nivel mondial”, a declarat primarul Emil Boc.

Din Rețeaua lansată în 2004, fac parte, în prezent, 246 orașe, din peste 80 de țări, printre care însă, în prezent, nu se numără niciun oraș din România.

Ce este Reţeaua Oraşelor Creative?

Reţeaua Oraşelor Creative a fost creată pentru a promova cooperarea cu și între orașele care au identificat creativitatea drept un factor strategic pentru dezvoltarea urbană durabilă, în scopul de a:

  • consolida creaţia, producția, distribuția și difuzarea activităților, bunurilor și serviciilor culturale
  • dezvolta hub-uri de creativitate și inovare și a lărgi oportunitățile pentru persoanele care activează în sectorul cultural
  • îmbunătăți accesul și participarea la viața culturală, în special pentru grupurile marginalizate sau vulnerabile integra cultura și creativitatea în planurile de dezvoltare durabilă.

Rețeaua acoperă șapte domenii de creație: artizanat și arte folk, arte media, film, design, gastronomie, literatură și muzică. Domeniul creativ poate fi ales de către orașe în funcție de preferința lor pentru un anumit sector al industriei creative. 

Orașele trebuie să prezinte un plan de acțiune realist, inclusiv proiecte specifice, inițiative și politici care urmează să fie executate în următorii patru ani după desemnare la nivel local și internațional, pentru a pune în aplicare obiectivele rețelei. În urma procesului de evaluare realizat prin consultări interne și externe cu experți independenți și orașele membre ale rețelei, Directorul General  UNESCO desemnează orașele creative.

 
TIFF 2021 în cifre

Ediția 2021a celui mai mare festival de film din România s-a încheiat pe 1 august, după zece zile marcate de premiere absolute, zeci de proiecții sold-out, întâlniri cu cei peste 1.000 de invitați și un număr impresionant de spectatori. Peste 100.000 de iubitori de cinema au sărbătorit #împreunăprinfilm întoarcerea în sălile de cinema la împlinirea a 20 de ani de TIFF, transformând ediția din acest an în cel mai amplu eveniment organizat la noi în țară de la începutul pandemiei.

Peste 93.000 de plătitori de bilete au urmărit, în cele 17 locații în aer liber și în interior, selecția de 179 de filme venite din 47 de țări. Lor li s-au alăturat spectatorii prezenți la concertele, masterclass-urile, și întâlnirile cu profesioniștii din industrie, organizate cu intrare liberă – în total, peste 100.000 de participanți. Întâlnirea cu starul Sergei Polunin, invitatul special TIFF 2021, s-a aflat în topul celor mai atractive evenimente. Show-ul susținut de dansatorul ucrainean la Castelul Bánffy din Bonțida a impresionat audiența și a stabilit recordul de încasări din acest an. 

Comenteaza