"Clujul este pregătit să fie filmat şi renunţaţi la TIFF, valorificaţi cuvântul Transilvania!"

Doi dintre membri juriului TIFF 2014 - Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago şi Giora Bejach, director de imagine din Israel - şi-au exprimat dorinţa de a filma următoarele lor filme la Cluj: "Străzile, panorama acestui oraş sunt extrem de frumoase. Trebuie expuse, filmate".

S-a scurs mai bine de jumătate din cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi ignorând vremea capricioasă, evenimentul strânge laude şi admiraţie, în special din partea cineaştilor străini: "Am fost invitat la multe festivaluri de-alungul carierei mele şi mai mereu m-am simţit ca un pui pus în colţ, la frigider. Aici, sunt ca un pui pe o farfurie caldă", a glumit regizorul de film şi teatru, Janos Szasz.

Membrii juriului TIFF 2014 s-au întâlnit, astăzi, tête-à-tête cu jurnaliştii. Dezinvolţi şi jucăuşi, aceştia au mărturisit ce anume i-a convins să vină la Cluj, ce părere au despre festival şi ce vor povesti acasă după această experienţă.

Primul care a luat cuvântul a fost Nik Powell, unul dintre cei mai renumiţi şi influenţi producători din Marea Britanie, de altfel invitat şi la ediţia din 2013 a festivalului pentru a susţine un masterclass.

După modelul "începe un discurs cu o glumă pentru a destinde atmosfera", Powell a măturisit că a venit la Cluj pentru că este suporter al echipei de fotbal Arsenal şi ştia că una din echipele Clujului a învins Chelsea, principalul rival al formaţiei londoneze: "Am vrut să vin să văd oraşul care a bătut Chelsea, poate aflu secretul lor şi-l duc acasă pentru că Arsenal a pierdut de două ori în faţa acestei echipe". 

I-a ţinut isonul şi Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago: "Mihai Chirilov şi Tudor Giurgiu m-au rugat 3 ani la rând să vin aici, să văd filme Româneşti, dar eu am venit să-l cunosc pe Dracula. Dincolo de glumă, oraşul e execelent. Oamenii, în special tineri sunt mari consumatori de filme, iar festivalul este are printre cele mai bune programe din lume". Fără să facă pauză, să-şi tragă sufletul şi să mai inventeze o mică consideraţie, Kutza a mărturisit că ar fi dispus să-şi filmeze următorul film la Cluj: "Oraşul pare gata să fie filmat. Acum înţeleg de ce vin oamenii aici, turiştii. Oraşul acesta trebuie mai bine promovat". Gândul i-a fost împărtăşit de Giora Bejach, director de imagine din Israel: "Nu înţeleg de ce nu filmaţi aici, aveţi un oraş extrem de frumos. E ceva despre străzile de aici, despre panoramă care merită filmat. Sper să am onoarea să o fac şi eu. Ar trebui să implicaţi guvernul şi să încurajaţi producţia de film aici".

Janos Szasz, regizor de film şi teatru din Ungaria, este un fiu adoptat al cinematografiei româneşti. A lucrat cu Maia Morgenstern, dar şi cu actori tineri din Cluj şi Târgu Mureş. El şi-a exprimat intenţia de a colabora cu colega de juriu, actriţa Cristina Flutur, care şi-a început cariera actoricească la Cluj: "Vin cu drag aici. Am terminat facultatea de teatru la Cluj. Am jucat pe scena Naţionalului şi Maghiarului clujean. Am participat la mai multe ediţii TIFF şi când merg la Bucureşti le vorbesc cunoscuţilor despre acest festival".

TIFF versus Transilvania

Au trecut 13 ani de la debutul TIFF, dar notorietatea festivalului peste hotare abia începe să prindă contur. Dacă la Londra se strecoară câte un articol despre festival în "The Guardian", la vecinii noştri în Budapesta trece aproape neobservat, iar în America ori Israel abia ce a ajuns la urechile cercurilor cineaste.

Kutza a îndrăznit să facă o recomandare pentru Tudor Giurgiu în acest sens, chiar dacă "ştie că îl va decapita că a îndrăznit să spună aşa ceva în faţa jurnaliştilor". Aşadar, Kutza recomandă ca festivalul să scape de denumirea TIFF pentru că se confundă cu atâtea evenimente similare ce au loc în toate colţurile lumii (Toronto, Tokyo), ir în loc să valorifice cuvântul "Transilvania" şi să stilizeze sigla.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. Anul acesta, TIFF Cluj-Napoca are loc între 30 mai şi 8 iunie, TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.

 

Etichete
Comenteaza