Clujul medieval readus la viaţă, mâine, pe Kogălniceanu

Clujul medieval readus la viaţă, mâine, pe Kogălniceanu
Şase trupe de reconstituire istorică vor prezenta demonstraţii de tehnică militară şi jocuri antice şi medievale, dar şi scene din viaţa social-economică a cetăţii, în cadrul primei ediţii a „Transylvania History Day". Evenimentul va avea loc mâine, pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca.

„Transylvania History Day" este un eveniment inclus în programul de susţinere a candidaturii oraşului la titlul de "Capitală Culturală Europeană". Pentru o zi, una dintre cele mai vechi străzi ale cetăţii (M. Kogălniceanu) şi într-unul dintre cele mai bine conservate turnuri ale oraşului actual (Turnul Croitorilor) se vor întoarce în timp.

"Prin acest proiect ne propunem, ca timp de o zi, să readucem în cetatea noastră spiritul unor epoci istorice pe care odinioară le descopeream din cărţi. Într-o perioadă în care reenactmentul istoric a devenit o nouă formă de educaţie în Europa, începând să se dezvolte deopotrivă şi în România, ne dorim ca prin specialiştii noştri să oferim câteva momente de istorie vie, de viaţă cotidiană, de educaţie multiculturală şi plurilinguală prin care istoria antică şi medievală locală şi regională vor fi mai accesibile publicului", a declarat Mihai Alexandrescu, directorul acestui proiect.

În realizarea programului s-au implicat şase trupe de reconstituire istorică: "Terra Dacica Aeterna", Virtvs Antiqva", "Ordinul Dragonului", "Asociaţia Clujul Medieval", "Ansamblul Passeggio" şi "Ansamblul Zestrea".

Evenimentul va debuta cu parada de prezentare a stemelor oraşelor medievale transilvane şi a stegurilor breselelor clujene. Vor urma demonstraţii de tehnică militară şi jocuri antice şi medievale, scene din viaţa social-economică a cetăţii, expoziţii de fotografie şi cărţi poştale, proiecţie 3D a unei fortificaţii dacice, momente de istorie locală şi regională.

De asemenea, va fi organizat şi un târg de antichităţi, de carte şi de meşteşuguri. Specialişti în istoria cetăţii şi în turism cultural vor organiza ghidaje istorice tematice bilingve român-maghiar denumite generic "Via antiqua" şi "Via mediaevalis", prezentând publicului interesat istoria celui mai vechi oraş medieval al Transilvaniei, cu o istorie neîntreruptă din 1316, precum şi elementele de istorie a vechii aşezări antice.

 

Comenteaza