COMEDY CLUJ Poveşti multe, cu miez, spuse pe scurt

COMEDY CLUJ Poveşti multe, cu miez, spuse pe scurt
O poveste scurtă are întotdeauna miez. Au dovedit asta filmele excelente prezentate ieri la Festivalul Comedy Cluj, în competiţia de scurtmetraje, ce reuneşte pelicule din toată lumea.

Filmele mai pot fi văzute astăzi, de la ora 19:30, la Klausenburg Cafe şi sâmbătă, de la ora 10:00, la cinema Victoria.

De durata spunerii unui banc sau ceva mai dezvoltate, mai seci, mai "negre" sau pur şi simplu pitoreşti, filmele de scurt metraj din competiţia Comedy Cluj vor pune cu siguranţă juriul în dificultate, multe din ele fiind foarte bune, chiar dacă autorii lor sunt încă cineaşti începători. Concurează la titlul festivalului clujean 13 filme, produse în întreaga lume, din Australia până în Irlanda şi din Suedia în România. Scenariile ingenioase şi jocul actoricesc de bună calitate sunt ingredientele de succes ale acestor scurtmetraje.

Poveşti de dragoste... pe dos

Evident, iubirea, de la flirt până la mariaj, e un subiect abordat de mulţi cineaşti. Pragmatismul pripit creează un final stânjenitor în "Buchetul" (Irlanda), în care florăreasa are impresia că un client îi face avansuri şi se-apucă să desfacă buchetul de flori tocmai ambalat. În schimb, visătoria romantică, ca într-o poveste cu Făt-Frumos, în care o fată îşi găseşte iubitul pe o şosea, e retezată subit de un teribil accident în "Vreau să-mi petrec restul vieţii cu tine" (Spania). Titlul "O mireasă indecisă" (Australia) rezumă exact povestea "fetei bătrâne" pe care vor toţi s-o cunune, cu un exotic parfum mijlociu-oriental - regizoarele sunt iranience.

Mai "epic", adică cu un scenariu mai extins, este "Mama i-a spus întotdeauna", tot un film australian, dar cu un irezistibil umor negru englezesc. Bărbatul îmbrăcat în pantaloni scurţi care-şi petrece vremea prin parc, căutându-şi aleasa inimii, constată că mama avea dreptate când i-a spus să nu se îndrăgostească prea repede, căci fetele din parc au apucături mai "necivilizate".

În "Alegerea potrivită" (Elveţia), Zora, "femeia la 30 de ani", ia o decizie adolescentină, şocându-l pe amantul ei de 45 de ani care tocmai divorţase ca să se mute cu ea într-o vilă luxoasă.

Pisica cu papion şi fata cu mustaţă

Duse un pic spre grotesc şi neverosimil sunt alte două scurtmetraje din competiţia Comedy Cluj. Trauma unei fetiţe, dar şi reacţia ei neaşteptată când dragostea părinţilor se revarsă asupra unei pisici apar în "Copil din dragoste" (Suedia), un filmuleţ înduioşător, dar şi rizibil. Fantezia dezlănţuită domină în "Mr. Stache", povestea de dragoste "compatibilă" dintre un tip care-şi găseşte sensul vieţii lăsându-şi mustaţă şi fata cu un secret cumplit. Consecinţa căsniciei lor vă va provoca hohote de râs.

Viaţa face filmul

Patru din scurtmetrajele competiţiei - trei dintre ele româneşti - au subiecte inspirate din tipare de viaţă, care fie stârnesc râsul, fie dau un fior de emoţie. "Mărunţiş" (SUA) e păţania unui chiriaş cu o proprietăreasă senilă, care nu-şi aminteşte niciodată numele lui şi-i izgoneşte prietenele. Jimmy se va gândi însă altfel la baba morocănoasă când primeşte un plic, după moartea acesteia. "Derby" (România) va face să surâdă orice tată de fete, pentru că redă exact frământarea părintelui îngrijorat că fetiţa sa îşi începe viaţa sexuală cu cine ştie ce golan care va profita de ea. "Grand Hotel Italia" (România) e o parabolă ironică la înghesuiala românilor în peninsula italiană. De admirat interpretarea actorilor în scurtmetrajele româneşti - Bogdan Vodă în "Derby" şi Marius Manole în "Grand Hotel...", ca şi Georg Potzolli în "Gobbel", a treia producţie autohtonă din concurs.

"Gobbel" e printre favoritele la titlu, cel puţin din reacţia spectatorilor la proiecţia de ieri. Filmul e realizat de Raluca David, într-o coproducţie în care figurează şi Universitatea "Babeş-Bolyai", iar în distribuţie apar şi actori clujeni: Cătălin Codreanu, Elena Ivanca, Dan Chiorean. Povestea unui sas retras în Ardeal pentru a-şi sfârşi aici zilele nu e numai pitorească şi cu parfum local, ci te şi pune pe gânduri, pentru că aşa cum îţi joacă soarta farse nu poate să-ţi joace nimeni.

Nu rataţi scurtmetrajele competiţiei de la Comedy Cluj. Veţi avea o oră şi jumătate de distracţie. Garantat.

 

 

Etichete
Comenteaza