Competiție unică în țară, organizată la Opera din Cluj. Zeci de tineri interpreți concurează pentru premiul cel mare

Competiție unică în țară, organizată la Opera din Cluj. Zeci de tineri interpreți concurează pentru premiul cel mare
| Foto: Ziua de Cluj

Opera Națională Română din Cluj-Napoca organizează Verum Solitus, un concurs de interpretare muzicală – canto adresat tinerilor artiști. 

Verum Solitus este un proiect de viziune culturală care a fost creat cu scopul de a descoperi și susține interpreții de operă. Competiția este unică în România.

„Acest concurs poate să de-a startul unor cariere. Este aparte pentru că am găsit deschidere la toți managerii instituțiilor lirice din România și pe această cale le mulțumesc pentru această deschidere și că au acceptat să fie în acest concurs în care să selectăm o voce masculină și o voce feminină care se va considera că sunt meritorii și în a-i ajuta în a-și pune primii pași în carieră”, a spus Florin Estefan, managerul Operei din Cluj-Napoca, în cadrul unei conferințe.

Juriul este prezidat de mezzosoprana Viorica Cortez, căreia i se alătură manageri și directori artistici ai instituțiilor lirice din România și Republica Moldova.

Concursul Verum Solitus are trei faze. În primă fază s-au înscris 45 de cântăreți care au trebuit să cânte două arii, dintre care una a fost obligatorie din Mozart. Din cei înscriși au fost aleși 30 pentru semifinală, care se va desfășura în perioada 6-7 iunie 2023, la Cercul Militar din Cluj-Napoca.

În urma semifinalei vor fi aleși 10 cântăreți. Finala concursului va avea loc vineri, 9 iunie, în sala Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, iar cei care doresc să asiste vor putea să achiziționeze bilete pe site-ul operei sau la agenția de bilete.

Premiile concursului vor consta într-un contract sau un debut de rol la fiecare dintre operele mari din România. Marele premiu se va acorda atât pentru voce feminină, cât și pentru voce masculină. De asemenea, va exista și premiul publicului, unde spectatorii vor avea ocazia de a-și vota online artistul favorit.

În finală, concurenții vor avea de interpretat două arii la alegerea juriului. 

Comenteaza