Concert cu două piane pe scena Filarmonicii din Cluj, în încheierea festivalului Mozart

Concert cu două piane pe scena Filarmonicii din Cluj, în încheierea festivalului Mozart
Concertul Simfonic de închidere a celei de-a 25-a ediţii Festivalului Mozart îi va avea ca solişti pe Robert Levin şi Ya Fei Chuang şi se va desfăşura sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, una din cele mai interesante personalităţi ale tinerei generaţii de dirijori români.

Cei doi pianişti vor interpreta Concertul în Mi bemol major pentru două piane de W.A. Mozart şi Concertul în re minor pentru două piane, de Francis Poulenc. Din programul serii face parte şi Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, de Mozart.

Ya-Fei Chuang a apărut pentru prima dată la televiziunea din Taiwan la vârsta de 8 ani, iar la 9 ani susţinea deja primul său recital de pian. Laureată a numeroase competiții naționale, ceea ce i-a asigurat obținerea unor burse importante din partea unor fundații prestigioase, tânăra pianistă îşi continuă studiile în Europa, la academiile de muzică din Freiburg și Köln, şi apoi în America, la Conservatorul New England din Boston. Ya-Fei Chuang are o activitate solistică remarcabilă, apărând în numeroase festivaluri prestigioase în Europa şi America: Festivalul Beethoven din Varșovia, alături de dirijorul Cristoph Eschenbach, Festivalul European de Muzică de la Stuttgart, Festivalul Bach de la Leipzig și Festivalul Oulu din Finlanda, festivalurile de la Gilmore, Oregon, Ravinia, Sarasota și Tanglewood. A fost invitată frecvent să concerteze pe scenele filarmonicilor din Berlin, Köln, la Gewandhaus din Leipzig. A colaborat ca solistă cu Orchestra Simfonică din Birmingham, Filarmonica din Malaysia, Orchestra Simfonică din Taipei, Orchestra Teatrului Argentino din La Plata. A făcut înregistrări pentru casele de discuri Naxos, New York Philomusica și ECM. Cariera solistică impresionantă a pianistei este completată de o activitate extinsă ca muzician în ansambluri camerale alături de muzicieni precum Steven Isserlis, Kim Kashkashian, sau Robert Levin. Ya-Fei Chuang este şi un pedagog pasionat, susţinând cursuri atât în SUA cât şi în Europa şi Asia.

Celebrul pianist şi muzicolog american Robert Levin este din nou oaspetele de onoare al Festivalului Mozart la Cluj. A studiat pianul cu Louis Martin şi compoziţia cu Stefan Wolpe la New York şi a colaborat cu Nadia Boulanger la Fontainebleau şi Paris încă din timpul studiilor liceale. După ce a absolvit cursurile Universităţii Harvard, Robert Levin a fost invitat de către Rudolf Serkin să conducă departamentul de teorie muzicală al celebrului Curtis Institute din Philadelphia. În 1986 este numit profesor de pian la Academia de Muzică din Freiburg. Din 1993 este profesor la universitatea Harvard. Ca interpret s-a remarcat prin măiestria cu care stăpâneşte atât tainele pianului modern cât şi pe cele ale unor instrumente istorice ca fortepiano-ul, clavicordul, clavecinul sau orga. Înregistrările sale cu concertele de Mozart şi de Beethoven pe fortepiano sunt unanim apreciate de critică şi de publicul meloman. Robert Levin apare în mod curent alături de cele mai importante orchestre din Europa şi America, în compania unor dirijori celebri, ca Sir John Eliot Gardiner, Sir Simon Rattle sau Bernard Haitink. Este frecvent oaspetele festivalurilor de la Salzburg iar improvizaţiile pe care le face pe teme oferite de public şi cadenţele pe care le improvizează în concerte, conform practicilor interpretării istorice, l-au făcut celebru în întreaga lume. Robert Levin este directorul Festivalului şi Concursului Bach de la Leipzig şi al Festivalului de la Sarasota. Completările pe care Robert Levin le-a făcut la unele lucrări neterminate ale lui Mozart au fost publicate la editurile Bärenreiter şi Peters, înregistrate şi interpretate în cele mai importante centre muzicale ale lumii. În august 1991, noua sa versiune a Requiem-ului lui Mozart a fost premiată de Helmuth Rilling la Festivalul European de Muzică din Stuttgart, iar completarea Missei în do minor s-a bucurat de un uriaş succes la New York. Pe scena festivalului Mozart din Cluj au fost prezentate ambele lucrări în interpretarea Corului şi Orchestrei Filarmonicii „Transilvania", sub bagheta dirijorilor Alexis Hauser, respectiv Nicholas McGegan. Robert Levin este membru de onoare al Societăţii Române Mozart şi Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima".

Concertul va avea loc vineri, 11 decembrie 2015, la ora 19.00, pe scena Colegiului Academic din Cluj-Napoca. 

Comenteaza