Concert de jazz la Casa Radio: un celebru cvartet își lansează ultimul album

Concert de jazz la Casa Radio: un celebru cvartet își lansează ultimul album

În pragul celei de-a 13-a ediții, Transilvania Jazz Festival va găzdui importanți muzicieni de jazz ai momentului. Concertul Zsolt Bende Quartet (Ungaria) va avea loc pe scena Sălii Radio, în 10 septembrie, începând cu ora 20:00. Recitalul va fi prezentat de jazzologul Virgil Mihaiu.

Zsolt Bende este chitarist și compozitor de jazz originar din Transilvania și o figură de frunte pe scena maghiară de jazz contemporan. A studiat la Londra și la Berklee College of Music din Boston și a interpretat cu unii dintre cei mai solicitați muzicieni de jazz.

El își conturează muzica unică și plină de culoare prin turnee ample în SUA, Marea Britanie și Brazilia înainte de a se întoarce în Europa Centrală. În Anglia, împreună cu basistul britanic Arnie Somogyi, a înregistrat mai multe albume și ulterior a devenit membru fondator al trupei Five Countries Trio, a lui Neil Yates. Bende este acum liderul propriului cvartet lansează cea mai recentă înregistrare a sa, „Cycle of Change”.

Andras Pecek Lakatos este un urmaș al strălucitei dinastii muzicale de sorginte romă din Ungaria. Fiind unul dintre cei mai buni bateriști din generația sa, a câștigat competiția toboșarilor de jazz inițiată de Radio Ungaria în 2004 și mai târziu a fost primit cu aclamații la Festivalul de Jazz de la Londra. Lucrează cu nume fierbinți ale scenei muzicale maghiare, precum Kalman Olah, Mihaly Borbely, Tony Lakatos și Robert Szakcsi Lakatos.

Gyorgy Orban a început să cânte la chitară la șase ani și a studiat muzica clasică până la 18 ani. A trecut la bas vertical, despre care susține ca i-a fost călăuză: „După ce am cântat la bas, am găsit adevărata mea cale către jazz”.

De atunci, cântă cu cei mai mari muzicieni de jazz din Ungaria, alături de numeroși artiști internaționali precum Jimmy Wormworth, Ronnie Cuber, Tim Ries, Tony Lakatos în spații destinate muzicii de jazz ca Blue Note, Jazz Standard Clubs, Head Inn din Pennsylvania (cunoscut ca Jazz Musicians Mecca) sau la Detroit Jazz Festival.

Daniel Mester s-a născut la Budapesta, obținând o solidă educație muzicală clasică la chitară, clarinet și în teoria muzicii. Încă din primii ani, a câștigat numeroase competiții pentru copii. Mai târziu s-a orientat spre saxofon jazz și spre muzica de film. Educația sa solidă, atât în muzica clasică, cât și în jazz, gama largă de interes și experiențe muzicale i-au permis să-și dezvolte un vocabular compozițional bogat.

A continuat studiile muzicale la Conservatorul din Amsterdam, unde a luat masterul, mai întâi în saxofon jazz, apoi în muzică de film. A apărut pe scenele a numeroase festivaluri din Europa și a înregistrat cu mai mulți artiști internaționali. Biletele se pot procura de la casa de bilete a Cinematografului Florin Piersic, Libraria Humanitas și online pe Eventbook, prețul fiind de 45 de lei.

Comenteaza