Concert inedit la Cluj. Piese românești rescrise și rearanjate pentru instrumente clasice indiene

Concert inedit la Cluj. Piese românești rescrise și rearanjate pentru instrumente clasice indiene

Poiectul "West meets East – Povestea" continuă cu o întâlnire inedită între muzica românească și cea clasică a Indiei, în interpretarea lui Alexandru Tomescu – la vioară, Udhai Mazumdar – la tabla, Sînziana Mircea - la pian, Rohan Dasgupta - la sitar și Bhaskar Das - la bansuri (flaut de bambus).

Ca element de noutate, o mare parte din programul din acest an al proiectului West meets East – Povestea continuă include piese românești rescrise și rearanjate pentru instrumente clasice indiene. Compoziții românești cunoscute vor fi propuse într-o nouă sonoritate și o interpretare inedită, la vioară și instrumente muzicale indiene.

”A fost o adevărată provocare să mă alătur lui Udhai Mazumdar și colegilor săi din India în turneul de anul trecut; am fost impresionat nu doar de complexitatea și noutatea muzicii, ci mai ales de faptul că simțeam cu toții că le călcam pe urme lui Yehudi Menuhin și Ravi Shankar, la exact o jumătate de secol distanță.

Muzica lui George Enescu a fost perfect integrată întregului proiect și vine să pună într-o lumină neașteptată operele marelui nostru compozitor. Ediția de anul acesta vine cu multe piese noi și surprinzătoare, care cu siguranță vor entuziasma publicul”, spune violonistul Alexandru Tomescu.

Programul va mai conține lucrări de Ravi Shankar, lucrări de George Enescu, precum și ragas-uri indiene ancestrale, care au continuat să fie cântate în India de pe vremea Vedelor și până în prezent.

”Doresc să mulțumesc publicului român, care a îndrăgit anul trecut aranjamentul realizat de mine pentru Dansul Țărănesc de Constantin Dimitrescu, exprimând un interes viu pentru piese similare. Astfel, am primit responsabilitatea grea de a rearanja pentru acest turneu alte compoziții românești, care sunt deja foarte frumoase în varianta originală.

Sunt onorat să duc mai departe demersul inițiat de maestrul meu, Ravi Shankar. Timp de 50 de ani, a fost un mare gol. Au mai avut loc unele proiecte punctuale în câteva țări occidentale, dar acesta este primul din Europa de Est”, a adăugat Udhai Mazumdar, discipol al lui Ravi Shankar, liderul grupului de muzicieni indieni.

Turneul West meets East 2018 va include patru concerte: la Timișoara (miercuri, 3 octombrie, la Filarmonica Banatul), la Cluj (luni, 7 octombrie, la Auditorium Maximum), la București (sâmbătă, 13 octombrie, la sala Auditorium a Muzeului Național de Artă) și la Pitești (luni, 15 octombrie, la Filarmonică). Toate concertele vor începe la ora 19:00.

Comenteaza