Concerte din cadrul Festivalului Enescu, transmise live la Cinema Victoria

Concerte din cadrul Festivalului Enescu, transmise live la Cinema Victoria
Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artiști români, alături de cele mai bune 4 orchestre ale lumii, vor participa la Festivalului Internaţional "George Enescu", care se va desfăşura între 30 august şi 20 septembrie 2015, în Bucureşti. O selecție de concerte va fi transmisă live și la cinematograful Victoria din Cluj-Napoca.

Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena şi London Symphony Orchestra, desemnate la finalul lunii aprilie de publicaţia Gramophone drept cele mai bune patru orchestre din lume ale momentului, vor susţine concerte la ediţia 2015 a Festivalului Internaţional "George Enescu". Cu 90 de ani de tradiţie jurnalistică, revista Gramophone este considerată un reper în lumea culturală internaţională.

Pe lângă cele patru orchestre cele mai bune din lume, alte orchestre situate în top 20 alcătuit de Gramophone vor mai fi prezente în ediţia 2015 a Festivalului Enescu, printre acestea numărându-se Staatskapelle Dresden şi San Francisco Symphony Orchestra, care va interpreta în premieră lucrarea "Voix de la Nature", de George Enescu.

Ediţia de anul acesta va avea loc la Sala Palatului şi Ateneul Român din Bucureşti şi va găzdui, timp de 22 de zile, 58 de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber, în "Piaţa Festivalului", care se va desfăşura între 3 şi 20 septembrie, dar şi în cadrul "Bucureştiului Creativ".

Celebrii violonişti Anne Sophie Mutter, Janine Jansen şi David Garrett, dirijorul israelian Zubin Mehta, precum şi dirijorul de origine română Ion Marin şi pianista Maria João Pires se numără, de asemenea, printre invitaţii acestei ediţii. Vor fi, de asemenea, prezenţi în festival câştigători ai concursului "George Enescu": Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Ştefan Tarara, Vlad Stănculeasa, alături de Agnes Baltsa şi pianista Elisabeta Leonskaja.

Publicul va putea asculta 20 de lucrări de George Enescu în interpretările moderne ale unora dintre cele mai importante orchestre din lume. În acest fel, festivalul continuă linia de a face cunoscut repertoriul enescian pe plan internaţional.

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, azi George Enescu, județul Botoșani, România - d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Este considerat cel mai important muzician român.

Despre activitatea sa muzicală, Enescu spunea: „În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare...", opinie împărtășită și de Andrei Tudor, care scria că „[d]in multipla sa activitate, în care s-a afirmat cu egală strălucire, opera componistică reprezintă latura cea mai esențială și, desigur, cea mai trainică a complexei sale personalități artistice."

Stilul componistic al lui George Enescu este greu de definit, oscilând între stilul romantic monumental al lui Richard Wagner (în Simfonia Nr. 1), influențele muzicii franceze (de exemplu, în Cântecele pe versuri de Clément Marot), tendințele neo-baroce (în Suita orchestrală Nr. 2) și exprimarea modernă cu totul personală din muzica de cameră, opera Oedip sau Simfonia de Cameră. Nu trebuie uitată influența folclorului românesc, evidentă în cele două Rapsodii Române, Sonata pentru vioară cu caracter popular românesc, Suita orchestrală Nr. 3, sătească.

Celebritatea internațională a muzicianului român - de care era el însuși intrigat - se datorează în special Rapsodiei Române Nr. 1, popularizată mai ales de Leopold Stokowski la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Philadelphia, uitându-se marile sale creații.

Clujenii care doresc să participe la proiecțiile de la Cinema Victoria pot achiziționa bilete individuale în valoare de 40 de lei sau abonamente: 5 spectacole: 30 lei/ spectacol, 9 spectacole: 25 lei/ spectacol. Acestea sunt disponibile la casa de bilete a cinematografului.

Comenteaza