“Cruciada copiilor”, cartea Florinei Ilis, la cel mai mare târg de profil din Franţa

“Cruciada copiilor”, cartea Florinei Ilis, la cel mai mare târg de profil din Franţa

 Volumul “Cruciada copiilor” al scriitoarei clujene Florina Ilis  va fi prezentat duminică, în traducere, la cel mai amplu târg de carte din Franţa. “Cruciada copiilor” a fost desemnată drept cea mai bună carte de proză din 2005 de către Uniunea Scriitorilor din România (USR).

 

“Cartea mai este tradusă în maghiară, ebraică şi spaniolă şi se lucrează la ediţii în italiană şi engleză. Traducerea în limba franceză a durat aproximativ un an, timp în care am colaborat şi comunicat în permanenţă cu traducătoarea, Marily le Nir. Este un rezultat foarte reuşit, nu o zic numai eu”, a menţionat pentru ZIUA de CLUJ prozatoarea clujeană Florina Ilis.

 

Romanul a apărut în limba română în 2005, la editura Cartea Românească, şi face parte din seria “Trilogia cunoaşterii”, care mai cuprinde cărţile “Coborârea de pe cruce” (2001) şi “Chemarea lui Matei” (2002).  Volumul a câştigat numeroase distincţii, între care premiul pentru cea mai bună carte de proză din 2005, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, şi un premiu al Academiei Române.

 

“Cruciada copiilor / La croissade des enfants” a fost publicat în limba franceză cu spijinul Institutului Cultural Român (ICR). “ Până acum au fost deja reacţii pozitive în presa franceză. A apărut un articol inclusiv în «Liberation», a punctat Ilis.

 

“Un roman consistent şi surprinzător, povestire pământească şi satiră stridentă a realităţilor României postcomuniste, dar şi meditaţie asupra inocenţei şi a perenităţii răului. O carte - caleidoscop asupra unei societăţi corupte, obsedată de câştigul fără efort, roasă de violenţă şi de reminiscenţele trecutului şi ale dictaturii groteşti a soţilor Ceauşescu. O societate unde tragicul a făcut loc grotescului”, se detaliază în articolul apărut în prestigioasa publicaţie “Liberation”.

 

Ediţia în limba franceză a romanului va fi expusă, duminică, la standul României din cadrul “Salon du Livre/Târgul internaţional de Carte de la Paris”, care se va desfăşura în perioada 26 - 31 martie. La prezentarea cărţii va fi prezentă şi Florina Ilis. Standul ţării noastre va cuprinde 500 de titluri apărute la 25 de edituri din România, dar şi cărţi traduse recent în franceză, printr-un proiect al ICR.

 

Comenteaza