Live Video Culisele TIFF 2021, cu Cristian Hordilă

Culisele TIFF 2021, cu Cristian Hordilă

 Cristian Hordilă, Festival Manager la TIFF, este invitatul emisiunii 1 la 1 de vineri, 23 iulie 2021, moderată de jurnalista Anca Mureşan. 

Videoul poate fi urmărit LIVE pe pagina de Facebook sau mai jos, începând cu ora 13.00.

 

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc în perioada 23 iulie - 1 august 2021 la Cluj-Napoca. Juriul Competiției Oficiale formează din regizor Guillermo Arriaga, producător Katriel Schory, actor Scott Coffey și actriță Maria Popistașu.

Deschidere aniversară TIFF, la ediția a 20-a: proiecții simultane în 20 de localități din țară

La aniversarea a 20 de ediții de TIFF, emoțiile Galei de deschidere vor fi resimțite, în acest an, în 20 de localități din țară, simultan. Vineri, pe 23 iulie, de la ora 21:00, comedia spaniolă Dineu cu vecinii de sus  (r. Cesc Gay) va avea parte de o proiecție specială în Piața Unirii din Cluj-Napoca și se va vedea, în paralel, pe marile ecrane din: Alba Iulia, Arad, Bistrița, Borșa, Brașov, Criț (jud. Brașov), Florești (jud. Cluj), Iași, Lugoj, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Salonta, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighet, Târgu Mureș și Toplița. Sub umbrela #împreunăprinfilm, evenimentul va marca deschiderea oficială a celei de-a 2o-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată în perioada 23 iulie – 1 august, la Cluj-Napoca.

O comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne, Dineu cu vecinii de sus/ Sentimental/ The People Upstairs se numără printre titlurile prezentate la TIFF în cadrul parteneriatului cu Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián. Spectatorii îi vor recunoaște în filmul nominalizat la cinci premii Goya pe vedetele spaniole Javier Cámara (Hable con ella, La mala educación, de Pedro Almodóvar, serialele The Young Pope și Narcos) și Belén Cuesta (La casa de papel, Parking, în regia lui Tudor Giurgiu), deveniți atât instigatori, cât și victime ale unui tsunami emoțional, provocat de o propunere neobișnuită, pe cale să condimenteze viețile amoroase ale vecinilor.

Pentru prima dată în istoria TIFF, filmul de deschidere va putea fi urmărit, în paralel, în 19 localități din zona Ardealului, dar și la Iași. Începând cu ora 21:00, cinefilii din Alba Iulia sunt invitați să-l vadă la Cinema Inspire, în timp ce arădenii îl vor putea urmări la Cinema Arta. În paralel, filmul va fi proiectat la Cinema Dacia din Bistrița, Cinema Borșa, pe Terasa Mall-ului AFI din Brașov, în Biserica Fortificată din Criț, județul Brașov, în Parcul Poligon din Florești, la Amfiteatrul Palas din Iași, Cinema Bela Lugosi din Lugoj, Cinema Csíki Mozi din Miercurea Ciuc, și la Cinema Studio din Odorheiu Secuiesc. 

Spectatorii din Oradea vor putea urmări comedia spaniolă în Amfiteatrul din Cetate, cei din Salonta sunt invitați în Parcul Turnul Ciunt, iar cei din Satu Mare vor vedea filmul la Cinema One Laserplex. Pe harta evenimentului aniversar se regăsesc și orașele Sfântu Gheorghe, cu cinematograful Arta by Cityplex, Sibiu, cu Cine Gold, dar și Sighetu Marmației, cu Cinema Mara. Filmul va mai rula pe marele ecran la Cinema Călimani din Toplița și la Teatrul de vară din Târgu Mureș.

Cinematografia spaniolă va fi sărbătorită la cea de-a 20-a ediţie a TIFF printr-un program amplu care va include proiecţii şi evenimente speciale, întâlniri cu cineaşti, masterclass-uri, iniţiative de industrie şi expoziţii.

 Polunin, invitat special 
 

Starul internaţional Serghei Polunin, considerat cel mai talentat dansator al generaţiei sale, va veni pentru prima dată în România, ca invitat special al festivalului. El va fi prezent joi, 29 iulie, de la ora 20:30, la Castelul Bánffy din Bonţida, în cadrul unui eveniment special: „Sergei Polunin Up, Close and Personal”. Cu o zi înainte, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj, celebrul dansator va discuta cu publicul după proiecţia documentarului „Dancer” (r. Steven Cantor), o incursiune emoţionantă în viaţa sa tumultuoasă.

Patruzeci şi cinci de producţii româneşti, 32 de lungmetraje şi 13 scurtmetraje, vor fi prezentate anul acesta.

Regizorul István Szabó este invitat special la Cluj-Napoca. El se alătură unor invitaţi români şi străini de marcă, între care scenaristul Guillermo Arriaga, Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, producătorul israelian Katriel Schory, regizorii Szabolcs Hajdu, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga şi Uberto Pasolini.

István Szabó va aduce la festival „Raport Final/ Final Report”, cea mai nouă producţie pe care o semnează. Autorul, premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin - „Mefisto” (1981) -, va fi prezent la proiecţia filmului inclus în secţiunea Ziua Maghiară, pe 28 iulie la Cinema Victoria, şi va susţine un masterclass la Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai, pe 30 iulie, de la ora 16:00.

La gala de închidere, cineastului îi va fi înmânat oficial premiul pentru întreaga carieră, anunţat la TIFF în 2018. În cei 60 de ani de carieră cinematografică, Szabo a semnat zeci de titluri importante, cele mai cunoscute fiind „Colonelul Redl”, „Hanussen”, „Meeting Venus”, „Sunshine”, „Taking Sides” şi „Being Julia”.

Actriţa de teatru şi film Cezara Dafinescu va fi premiată pentru întreaga carieră tot la gala de închidere. În aceeaşi zi, în prezenţa sa, la Cluj-Napoca va fi proiectată comedia muzicală „Cucoana Chiriţa”, regizată de Mircea Drăgan, în care actriţa interpretează un rol memorabil.

Hordilă, membru în cadrul Consiliului Economic și Social (CES)

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, i-a numit pe reprezentanţii societăţii civile în cadrul Consiliului Economic şi Social (CES). Astfel, au fost numiţi în calitatea de membru al Plenului CES: Ştefan Teişanu (Asociaţia FAPTE), Cristian Hordilă (Asociaţia Festivalul de Film Transilvania), Martin Balogh (Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă Cluj), Sevastiţa Grigorescu ( Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti - UCECOM), Diana Chiriacescu (Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale - FONSS), Daniela Tontsch ( Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România).

Consiliul Economic şi Social este un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României. CES este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor. Rezultatul acestei consultări se concretizează în avize la proiectele de acte normative. De asemenea, elaborează, la solicitarea Guvernului, a Parlamentului sau din proprie iniţiativă, analize şi studii privind realităţile economice şi sociale și semnalează Guvernului sau Parlamentului apariţia unor fenomene economice şi sociale care impun elaborarea unor noi acte normative.

Comenteaza