CULTURĂ. Bătăi între daci şi romani la Porolissum

CULTURĂ. Bătăi între daci şi romani la Porolissum
“Dacii” de la asociaţia clujeană Terra Dacica Aeterna participă duminică la Festivalul Zilele Romane, care are loc în rezervaţia arheologică “Porolissum” din Sălaj.
Evenimentul are ca temă centrală “O zi din anul 214 î.Hr. pe o stradă - via sanctuaria din oraşul roman Porolissum”.
"Vom fi 25 de persoane, din care 15 daci şi 10 romani, face demonstraţii de tactică de luptă, de tras cu arma de artilerie - am construit o armă care aruncă lănci mici - şi de incendiere a unei palisade", spune vicepreşedintele clubului, Paul Cheptea, pentru ZIUA de CLUJ.
în programul clubului sunt incluse ateliere în care copiii sunt învăţaţi să tragă cu arcul şi cu arma de artilerie.

Este pentru prima dată când festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Sălaj, cu sprijinul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău şi în colaborare cu primăriile comunelor Mirşid şi Creaca, după ce până acum evenimentul a fost organizat de Primăria Zalău în asociere cu o firmă de specialitate.

” în acest an vom pune accentul pe viaţa citadină, dorind să realizăm o reconstituire cât mai fidelă a unor activităţi cotidiene care se derulau în trecut în oraşul roman, axate în principal pe comerţ (magazine) şi meşteşuguri (confecţionarea ceramicii sau armamentului). Cum în antichitate bunăstarea comunităţii depindea de zeii suverani, vom onora şi vom cere sănătate printr-o ofrandă de vin la templul lui Dyonysos - Liber Pater, zeul vinului la romani. Mergând pe firul istoriei, acelaşi templu al lui Liber Pater, transformat în basilică paleocreştină în secolul IV, va fi şi locul în care vom cuteza a aduce spre lumină un păgân, după vechiul ritual de creştinare”, a precizat ieri Sanda Băcueţ, din cadrul biroului de presă al MJIA Zalău.
Deschiderea oficială a manifestării cuprinde vizitarea turnurilor romane de pază şi supraveghere de pe tronsonul de graniţă romană de la Porolissum, a valurilor de apărare şi a apeductului care alimenta cu apă centrul militar şi civil şi a castrului roman de la Porolissum.

în cadrul castrului, soldaţii romani, “readuşi la viaţă” cu ajutorul “Terra Dacica Aeterna” şi Legiunea Apollinaris, vor reconstitui momente de luptă sau de antrenament. De asemenea, vor fi prezentaţi pentru prima dată ultimii apărători ai cetăţii, trupa locală formată din cetăţeni romani aparţinând Cohortei a III-a Campestris, care verifică posturile de pază şi îi urmăreşte pe latrones (hoţi) ce trec fraudulos frontiera.

“Principala noastră preocupare este reprezentată de impactul la public. Dorinm o manifestare interactivă, adulţii, dar şi copiii, vor fi iniţiaţi în complexul meşteşug al trasului cu arcul, vor putea lua lecţii de călărie sau vor îmbrăca echipamentul militar roman. De-a lungul întregii zile, vestalele templului ne vor introduce în atmosfera timpului cu dansuri şi ritualuri străvechi, vor fi puse în scenă momente teatrale, vor putea fi gustate vinuri sau bucate tradiţionale romane. Publicul, îndrumat de specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, va putea vizita complexul arheologic şi expoziţia organizată în poarta castrului. Nu vor lipsi cuvântul de salut, dar şi de încheiere rostit de “primus duumvir quinqvennalis (“preşedintele” consiliului local al oraşului Porolissum). Pentru cei interesaţi, după lăsarea întunericului, la lumina făcliilor, vor fi proiectate filme cu teme istorice”, a completat Sanda Băcueţ pentru Agerpres.
Comenteaza