CULTURĂ. Cercetătorul operei lui Mozart, Robert Levin, invitatul de onoare al Festivalului Mozart de la Cluj

CULTURĂ. Cercetătorul operei lui Mozart, Robert Levin, invitatul de onoare al Festivalului Mozart de la Cluj
invitatul de onoare al celei de-a 19-a ediţie a Festivalului Mozart, care se dsfăşoară la Cluj între 4 şi 11 decembrie, este muzicianul Robert Levin, profesor la Universitatea Harvard şi unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi şi cercetători ai muzicii compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart.
Levin va concerta alături de orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" în 12 decembrie la Casa de Cultură a Studenţilor, dar înainte de această dată el va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima".

Totodată, în 10 decembrie el va susţine, în mod excepţional, cursuri pentru studenţii de la Conservatorul clujean. "Este interesant să participi la cursurile lui nu doar pentru cei care studiază muzica, ci chiar şi pentru cei care nu au cunoştinţe foarte vaste în domeniu. Am asistat la cursurile ţinute de Robert Levin şi nu sunt numai o culegere de informaţii ci pur şi simplu o înălţare spirituală", a menţionat Adriana Bera, preşedintele Societăţii Române Mozart, organizator, alături de Filarmonică şi Academia de Muzică "Gheorghe Dima", a festivalului.

Organizatorii au precizat că din cauza bugetului mai redus au trebuit să renunţe la concursul organizat la fiecare ediţie pentru una dintre cele cinci secţiuni ale compoziţiei de cameră mozartiene. în acest an era prevăzut concursul pentru trio-uri, cu pian, dar din lipsa banilor s-a renunţat la competiţie, urmând să fie organizată în schimb un Concert al Laureaţilor ediţiilor precedente, în 6 decembrie, în Sala Studio a Academiei "Gheorghe Dima".

Organizatorul Adriana Bera a menţionat că în acest an unii sponsori nu au mai putut asigura finanţarea din anii precedenţi, iar Primăria Cluj-Napoca a alocat o sumă de cinci ori mai mică decât pentru ediţia de anul trecut. "Aceşti bani nu acoperă nici măcar biletul de avion al lui Levin. Pentru ediţia din anul trecut autorităţile locale au alocat o sumă importantă, dar ne-a intrat în cont abia săptămâna trecută", a declarat Bera, adăugând că nu-şi mai poate asuma riscul de a finanţa masiv festivalul, din banii personali.
Comenteaza