CULTURĂ. Criză la Filarmonica Bucureşti

CULTURĂ. Criză la Filarmonica Bucureşti
Concertele de astăzi şi de mâine ale Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti au fost anulate, după ce repetiţiile din această săptămână nu au avut loc. Aceasta, din cauză că instrmentiştii refuză să cânte cu concert maestrul Anda Petrovici. Directorul Filarmonicii se află la Cluj.
Orchestra Filarmonicii "George Enescu" anunţă publicul, "cu regret", că nu va putea susţine concertele programate pe 15 şi 16 octombrie.

"Vrem să asigurăm publicul nostru fidel că am încercat din răsputeri să-l ţinem departe de problemele noastre interne, de frustrările acumulate în ani şi departe de dispreţul pe care conducerea filarmonicii (concert maestrul Anda Petrovici, dirijorul şi managerul Cristian Mandeal şi directorul artistic Nicolae Licareţ) îl afişează de foarte mult timp faţă de noi. Din păcate, nu am reuşit şi a venit clipa în care dumneavoastră, publicul, va fi afectat de tăvălugul neregulilor pe care conducerea le face de ani de zile", se arată într-un comunicat al orchestrei.
"De două săptămâni, Cristian Mandeal (directorul Filarmonicii-n.red.) a ştiut problemele orchestrei şi ar fi putut să le rezolve, în condiţiile în care în acest timp i s-a adus la cunoştinţă refuzul nostru de a cânta cu Anda Petrovici. Dumnealui, însă, a ales să nu soluţioneze aceste probleme, preferând oprirea activităţii filarmonicii şi nu îndepărtarea temporară a Andei Petrovici", se mai arată în comunicatul orchestrei.

Membrii orchestrei au declarat, pe 28 septembrie, cu ocazia primei repetiţii din noua stagiune, că nu vor mai cânta niciodată cu Anda Petrovici, concert maestru în filarmonică de 20 de ani, din cauza atitudinii dictatoriale a acesteia. în aceeaşi zi, ei au depus un memoriu la Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional - în subordinea căruia se află Filarmonica "George Enescu" -, în care au cerut demiterea Andei Petrovici şi a conducerii filarmonicii.

"Vă cerem iertare pentru că v-am amestecat în problemele noastre şi vă aşteptăm în continuare la concertele noastre, unde de fiecare dată, ne bucurăm de aplauzele dumneavoastră în semn de mulţumire şi de apreciere a muncii noastre de o viaţă", se mai arată în comunicat.

De asemenea, instrumentiştii îşi exprimă scuzele faţă de cei patru solişti care urmau să cânte în concertele de joi şi vineri - Ion Rațiu, Nicolae Dosa, Remus Cozma, Nicolae Apostol - care "au făcut eforturi fizice şi materiale importante pentru a cânta cu orchestra filarmonicii, neavând asigurate nici cazarea, nici transportul", precum şi faţă de dirijorul invitat Paul Staicu, care "a asistat neputincios la problemele orchestrei".

Cristian Mandeal nu se află în prezent în instituţie, fiind la Cluj-Napoca, unde va susţine un concert cu filarmonica din localitate.

Ieri, o comisie a Ministerului Culturii, solicitată de pe 28 septembrie de Cristian Mandeal, a venit la filarmonică pentru a ancheta activitatea instituţiei, în urma memoriului în care instrumentiştii şi-au exprimat motivele de nemulţumire vizavi de conducere.

Filarmonica are 83 de instrumentişti.
Comenteaza