CULTURĂ. Dan C. Mihăilescu: „Sunt puţini regizori la care se vede un sistem filozofic”

CULTURĂ. Dan C. Mihăilescu: „Sunt puţini regizori la care se vede un sistem filozofic”
Numărul regizorilor români în ale căror spectacole se poate observa un sistem filozofic şi se poate face o analiză pe text şi spectacol este unul redus, însă între aceştia se regăsesc şi doi clujeni, Mihai Măniuţiu şi Tompa Gabor, consideră criticul literar Dan C. Mihăilescu, prezent ieri la o dezbatere despre teatru şi literatură.
„Pe spectacolele lui Mihai Măniuţiu se poate face o analiză. Se vede un sistem. Sunt foarte puţin regizori la care se observă un sistem filozofic. Din garda veche doar la Liviu Ciulei, iar din cea mai nouă la Silviu Purcărete şi Tompa Gabor. Nici chiar la Andrei Şerban nu se întâlneşte asta. Dacă mai ştiţi alţii menţionaţi-i”, a punctat Dan C. Mihăilescu, la dezbaterea organizată ieri la terasa Enigma de editura clujeană Bybliotek, cu prilejul lansării unor cărţi de sau despre Mihai Măniuţiu, respectiv o carte despre Emil Cioran, a lui Mihăilescu.

Protagonist al dialogului, alături de invitatul sosit de la Bucureşti, a fost criticul Ion Vartic, director al Teatrului Naţional din Cluj.
Comenteaza