CULTURĂ. De 650 de ori în “Take, Ianke şi Cadâr”

CULTURĂ. De 650 de ori în “Take, Ianke şi Cadâr”
Actorul Gheorghe Radu (foto), care a jucat pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca timp de trei decenii, a murit miercuri, în vârstă de 90 de ani. Actorul a rămas în memoria publicului pasionat de teatru în special prin interpretarea lui Ianke, din “Take, Ianke şi Cadâr”, rol pe care l-a jucat în carieră de peste 650 de ori.
Absolvent al Conservatorului de Artă Dramatică din Iaşi, în 1940, ca student favorit al marii actriţe Agatha Bârsescu, Gheorghe Radu a jucat la mai multe teatre din ţară, iar timp de 30 de ani a jucat pe sena Teatrului Naţional din Cluj.

“A fost un artist şi un coleg autentic, firesc, lipsit de ostentaţie. în memoria celor care l-au admirat pe scenă, va rămâne cu dar şi har inegalabilul său Ianke plin de vervă, de umor hîtru, acid sau înţelept, din Take, Ianke şi Cadîr, rol pe care l-a jucat de peste şase sute cinzeci de ori”, explică într-o prezentare a actorului, postată pe site-ul Naţionalului clujean, Roxana Croitoru, secretarul literar al instituţiei.

Actorul a jucat peste 90 de roluri, între care Cetăţeanul turmentat din “O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale,  Harpagon, din “Avarul”, de Molière, Puntila, din "Domnul Puntila şi sluga sa Matti", de Bertolt Brecht, sau Ianke din “Take, Ianke şi Cadîr”, de Victor Ion Popa.

Comenteaza