CULTURĂ. După peripeţii în Capitală, orchestra Johann Strauss Ensemble a concertat cu bine la Cluj

CULTURĂ. După peripeţii în Capitală, orchestra Johann Strauss Ensemble a concertat cu bine la Cluj
Orchestra de cameră Johann Strauss Ensemble din Viena a concertat aseară la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, în aplauzele repetate ale spectatorilor. Concertul vine după ce cele două reprezentaţii din Capitală au fost pe punctul de a fi anulate din cauza zăpezii.
Dirijorul ansamblului, totodată violonist, americanul Russell McGregor, a pigmentat concertul cu intervenţii spirituale după fiecare lucrare interpretată.

într-una din intervenţiile sale, McGregor a povestit peripeţiile prin care a trecut la Iaşi şi la Bucureşti ansamblul, înainte de a ajunge să concerteze la Cluj. "Acum două zile am avut concert la Iaşi de la ora 19, astfel că am plecat din Sibiu devreme, pe la ora 4 dimineaţa. Am ajuns în Iaşi la ora 18, cu doar o oră înainte de concert. Reprezentaţia a fost reuşită, iar după concert am trimis imediat instrumente şi aparatură scenică, cu o maşină, spre Bucureşti, unde am avut programate ieri (miercuri-n.red.) concerte, de la ora 16 şi respectiv 19", a spus dirijorul. "Vă gândiţi probabil că maşina a ajuns la timp. Ei, nu! Acest lucru nu s-a întâmplat. Am primit telefoane disperate noaptea că maşina a avansat 150 de metri în decurs de ore, fiind blocată în trafic din cauza zăpezii", a mai spus el. Membrii orchestrei au ajuns în Bucureşti cu avionul, în timp util, dar fără să aibă la dispoziţie instrumentele şi aparatura pentru concert, inclusiv constumele şi partiturile. "Eram pe punctul de a anunţa că este amânat concertul, sau decalat, cel puţin. Când am înţeles câţi oameni erau afară, am văzut că nu vom putea face asta şi am luat legătura cu colegi de-ai noştri din străinătate, care au început să ne trimită partiturile pe fax", a arătat McGregor.

"Am început concertul, faxurile curgeau, iar pe măsură ce aveam mai multă muzică, o şi interpretam". "Deci, astăzi (miercuri-n.red.) la Cluj a fost o zi superbă, fără probleme. Suntem aici în faţa dumneavoastră, am ajuns din Bucureşti în doar şase ore... cu avionul", a conchis dirijorul.

Concertul de aseară a avut loc în faţa a câteva sute de spectatori. Ansamblul a susţinut ieri la Cluj concertul de crăciun sub genericul "Vienna Magic", unde a interpretat în special lucrări de Johann Strauss şi Johann Strauss fiul, dar şi de Josef Lanner şi Johann Schrammel.  Reprezentaţia a fost una inedită, în timpul unora dintre pasajele muzicale interpretate instrumentiştii participând şi vocal la concert.
Comenteaza