CULTURĂ. "Katalin Varga", apreciat de englezi: 30.000 spectatori în 3 zile de difuzare

CULTURĂ.
Filmul "Katalin Varga", unde rolul principal este jucat de actriţa Hilda Peter de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, s-a bucurat de succes în rândul publicului şi criticii din Marea Britanie, unde a fost lansat simultan în 17 cinematografe, în 9 octombrie, informează casa de producţie românească Libra Film.
Filmul a fost lansat simultan în 17 cinematografe din Londra, Liverpool, Edinburgh, Manchester, Cambridge şi Glasgow şi a strâns, după numai trei zile de proiecţii, 29.372 de spectatori.

Publicaţii prestigioase, precum The Times, The Guardian, The Telegraph şi Daily Express au aclamat pelicula turnată în România, acordând filmului 4 stele din 5.

Astfel, Derek Malcolm, unul dintre cei mai importanţi critici de film din lume, s-a declarat încântat de opera lui Peter Strickland, declarând pentru Evening Standard: "«Katalin Varga» este un triumf. Peter este extraordinar, reuşind să surprindă, fără a dramatiza, lupta lui Katalin de a se elibera, de a-şi învinge suferinţa". Autorul cronicii concluzionează: "Fără îndoială, este unul dintre cele mai bune filme ale anului".

The Independent vede în "Katalin Varga" "un film puternic, neliniştitor. Debutanta Hilda Peter a evitat să ne ofere de la început o imagine completă a lui Katalin, trecând ameţitor de la o stare la alta. Regizorul, dezvăluind în final adevăratele sentimente ale personajului, realizează în punctul culminant al filmului una dintre cele mai frumoase secvenţe ale anului".

The Guardian titrează: "Filmul lui Strickland te intrigă: o poveste despre violenţă şi răzbunare desfăşurată într-o superbă zonă rurală din România, care, asemenea operei lui Dostoievski, te captivează. Un film a cărui strălucire vine din interior".
Filmul "Katalin Varga" a fost nominalizat la premiile Academiei Europene de Film 2009, la categoria "descoperirea europeană a anului". "Katalin Varga" a obţinut, în 2009, premiul Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită la Festivalul de Film de la Berlin, Marele Premiu la Festivalul de la Copenhaga, premiul pentru cea bună regie la Festivalul de Film din Muntenegru, marele premiu la Festivalul de Film din Piestany (Slovacia) şi premiul pentru cel mai bun film străin la Festivalul de Film de la Calgary (Canada).

Protagonista peliculei, Hilda Peter, a fost recompensata cu premiul pentru cea mai bună interpretare la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Film de la Bruxelles, dar şi premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film Golden Orange din Antalya (Turcia).

în România, filmul va fi lansat pe marile ecrane pe 13 noiembrie.

Comenteaza