CULTURĂ. Lucrarea „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce”, interpretată de Cvartetul Transilvan

CULTURĂ. Lucrarea „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce”, interpretată de Cvartetul Transilvan
Compoziţia pentru cvartet de coarde „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce”, de Joseph Haydn a fost interpretată ieri de Cvartetul Transilvan, la Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu.
în ciuda publicului puţin numeros prezent la concert, reprezentaţia celor patru artişti a fost foarte apreciată de audienţă, care i-a răsplătit cu aplauze.

Compoziţia lui Haydn cuprinde şapte meditaţii muzicale pe tema ultimelor cuvinte rostite de Mântuitorul Iisus Hristos pe Cruce, redate de cele patru Evanghelii: "Părinte, iartă-le lor, că nu stiu ce fac", "Adevăr îţi spun Ţie, astăzi vei fi cu Mine in rai", "Femeie, iată fiul tău; iată mama ta", "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit”, "Mi-e sete", "Săvârşitu-s-a” şi "Părinte, în mâinile Tale dau duhul Meu".
 
Lucrarea a fost compusă iniţial de Haydn pentru Orchestră, în 1787. Compoziţia a fost solicitată de o biserică spaniolă, pentru slujba din Vinerea Mare, zi de maximă importanţă în cadrul Săptămânii Patimilor, care se va încheia cu Paştele, sărbătorit Duminica viitoare de credincioşii ortodocşi şi de cei catolici.

Parte a Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, Cvartetul Transilvan este alcătuit din Gabriel Croitoru, la vioara I, Nicuşor Silaghi, la vioara a II-a, Marius Suărăşan, la violă şi Vasile Jucan, la violoncel.

Comenteaza