CULTURĂ: Misha Katz: “Nu se poate ca Clujul să aibă un pian de pe vremea lui Tutankamon!”

CULTURĂ: Misha Katz: “Nu se poate ca Clujul să aibă un pian de pe vremea lui Tutankamon!”
Activitatea Filarmonicii clujene ar trebui să se bucure de un sprijin consistent atât din partea autorităţilor locale, cât şi a celor judeţene şi a celor de la nivel central, a subliniat astăzi dirijorul rus Misha Katz (foto), unul din cei mai apreciaţi artişti de către publicul meloman clujean. El va dirija Orchestra Filramonicii într-un concert care va avea loc vineri, însă atrage atenţia că inclusiv logistica, precum pianul instituţiei, ar trebui îmbunătăţită.
“între noi fie vorba, nu se poate ca un oraş precum Clujul să aibă un pian de pe vremea lui Tutankamon. O fi piesă istorică dar în momentul în care cântă pianistul, iar eu ascult, poate deveni isterică”, a punctat dirijorul rus Misha Katz, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de către Filrmonica clujeană cu prilejul concertului care va avea loc vineri la Casa Municipală de Cultură.

Directorul Filarmonicii clujene, Marius Tabacu, a menţionat că pianul datează din 1969, fiind într-adevăr "paradit", iar recondiţionarea lui ar costa 35.000 de euro, fără a putea fi oferită vreo garanţie cu privire la rezistenţa în timp a lucrărilor.

Acesta şi-a reiterat ideea, exprimată şi în alte rânduri, că Filarmonica din Cluj este una dintre orchestrele cu cel mai mare potenţial din România şi chiar din Balcani, chiar dacă condiţiile logistice de care beneficiază nu sunt cele mai bune. “în Franţa se acordă sprijin de la nivel central, regional şi local”, a punctat Katz. Dirijorul a mai amintit că deşi are perspective “extraordinare”, fosta conducere a Filarmonicii a ratat în trecut ocazii de a avea un spaţiu în care să-şi desfăşoare activitatea.
Comenteaza