CULTURĂ. Pianistul Lucian Ban revine la Cluj

CULTURĂ. Pianistul Lucian Ban revine la Cluj
Pianistul român care concertează pe scenele New York-eze, Lucian Ban (foto) revine la Cluj cu un concert extraordinar de jazz pe care îl va susţine alături de saxofonistul american Sam Newsome. Reprezentaţia va avea loc în 17 mai, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, unde muzicianul român a mai concertat, în decembrie 2009, alături de Tuba Project.

Reprezentaţia de anul trecut a fost foarte apreciată de către public, astfel că pianistul român revine la Cluj, de această dată împreună cu saxofonistul american Sam Newsome şi cu mai mulţi muzicieni din SUA, alcătuind împreună grupul "The Romanian-American Jazz Suite".


Suita de jazz română-americană a participat în 2008 la un turneu într-unele dintre cele mai prestigioase săli de jazz din SUA.


Din grupul de jazz româno-american fac parte, conform site-ului TMS Cluj, muzicieni de talie mondială: Lucian Ban - piansit, conducător şi compozitor, Sam Newsome - saxofonist, sopran, conducător şi compozitor şi J.D. Allen - saxofon, tenor, Willard Dyson - tobe, Ugonna Okegwo - contrabas.


“Fructul colaborării între două culturi foarte diferite este o lucrare cu mai multe părţi compusă de saxofonistul Sam Newsome şi pianistul Lucian Ban, care combină muzica populară românească cu jazz-ul american. Ea reprezintă atât perspectiva unui muzician de jazz din America, explorator al muzicii populare româneşti, cât şi a unui jazzman român, care cercetează din nou muzica ţării sale după ce a trăit în America timp de mai mulţi ani”, explică reprezentanţii TMS , pe site-ul instituţiei.


In concert se vor regăsi, potrivit aceleiaşi surse, teme precum cea a emisiunii folclorice "Tezaur folcloric" sau a colindei "O, ce veste minunată", dar şi transpuneri ale influenţelor est-europene în tradiţia jazzistică a Americii. 

 

Concertul va avea loc în 17 mai, de la ora 20, în sla mare a Teatrului Maghiar din Cluj.
Comenteaza