CULTURĂ. Premiant la TIFF, "Constantin şi Elena" va fi proiectat în Portugalia

CULTURĂ. Premiant la TIFF,
Pelicula “Constantin şi Elena”, în regia lui Andrei Dăscălescu, care a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj, participă la cel mai important Festival de film documentar din Portugalia - “Doclisboa”.
Evenimentul  are loc în perioada 15 - 25 octombrie, informează Institutul Cultural Român (ICR) de la Lisabona - Portugalia.

Documentarul românesc va fi prezentat, la Lisabona, în cadrul secţiunii “Competiţie internaţională” şi va fi proiectat în trei sesiuni: pe 17 şi 21 octombrie, la Cinema Londres, iar pe 23 octombrie, la Culturgest/ Grande Auditório, în prezenţa regizorului.
“Constantin şi Elena”, o coproducţie România-Spania, spune povestea unui cuplu căsătorit de 54 de ani, care locuieşte într-un sat din nord-estul României. Constantin este un veteran de război, cu toate că avea doar 19 ani în 1945. Elena a crescut la mănăstire, unde a învăţat să ţeasă, să scrie poezii şi să cânte. S-a întors la familia sa la vârsta de 15 ani şi de atunci (timp de aproape 62 de ani) a ţesut mii de covoare şi carpete, care se pot găsi în aproape toate casele din împrejurimi.

Pelicula a primit anul trecut premiul pentru debut la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam.

Organizat de Apordoc (Asociaţia Portugheză pentru Film Documentar), Doclisboa prezintă, în premieră, cele mai bune documentare din ultima vreme şi reuneşte o serie de programări în afara competiţiei, inclusiv retrospectiva unui autor celebru.

Comenteaza