CULTURĂ. Scriitorii clujeni l-au “psihanalizat” pe Adrian Marino

CULTURĂ. Scriitorii clujeni l-au “psihanalizat” pe Adrian Marino
Controversatele “Memorii” ale lui Adrian Marino au fost analizate astăzi în cadrul unei mese rotunde intitulate “Adrian Marino – cinci ani de posteritate”. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din România (USR), filiala Cluj.
“Am să recunosc foarte cinstit: mă deranjează faptul că această întâlnire coincide cu perioada apariţiei “Memoriilor”. în jurul acestei cărţi s-a creat o zarvă care nu are legătură cu statura lui Marino”, a subliniat la începutul evenimentului Irina Petraş, preşedinta filialei clujene a USR.

Maniera în care a fost lansat pe piaţă volumul de memorii “Viaţa unui om singur” a fost “înfierată” de majoritatea scriitorilor prezenţi la întâlnire. “A fost un scandal mediatic intenţionat, plin de candoare o spun, care a făcut parte dintr-o strategie de vânzare a cărţii”, a precizat universitarul Ştefan Borbely, moderatorul evenimentului.

Volumul a apărut în luna februarie la editura Polirom, iar mediatizarea s-a axat pe fragmentele în care Marino a proferat acuze şi jigniri la adresa altor literaţi.

Cu toate că au acuzat “netrebnicia” felului în care a fost promovată cartea, scriitorii clujeni au pus accentul, la rândul lor, pe “grila neagră”, umorală, aparent de neînţeles, prin care Marino şi-a aşezat în cuvinte relaţiile sociale. Printre justificările presupuse de cei prezenţi la întâlnire, un loc important a fost ocupat de biografia terifiantă a savantului, începând cu o copilărie lipsită de afecţiune din partea părinţilor până la experienţa puşcăriilor comuniste şi pustietatea lagărelor din Bărăgan, unde a fost exilat. Toate acestea - au concluzionat literaţii clujeni - au fost un “cadru” care explică, măcar parţial, caracterul agresiv al “Memoriilor”.

La evenimentul de azi au participat, între alţii, scriitorii Adrian Popescu, Ion Mureşan, Ruxandra Cesereanu, Florina Ilis, Ion Pop, dar şi alţi universitari şi publicişti clujeni.

Citeste despre memoriile lui Marino şi despre modul în care a vazut acesta Clujul
Comenteaza