CULTURĂ. Simpozion, premiu şi efigie în memoria lui Marian Papahagi la Cluj

CULTURĂ. Simpozion, premiu şi efigie în memoria lui Marian Papahagi la Cluj
Un simpozion internaţional, “Raţiuni de a fi”, dedicate personalităţii criticului literar Marian Papahagi (foto), este organizat în 15 şi 16 octombrie la Cluj. La eveniment participă şi Horia-Roman Patapievici şi Victor Stoichiţă.
Simpozionul este organizat de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Centrul Cultural Italian din Cluj, în parteneriat cu Universitatea La Sapienza din Roma, cu Universitatea Roma Tre şi cu Universitatea din Pisa.

La eveniment participă Horia-Roman Patapievici, scriitor, fizician, filosof şi eseist român; Victor I. Stoichiţă, unul dintre cei mai cunoscuţi critici şi istorici de artă din Europa; filologii Roberto Antonelli (Universitatea Roma – La Sapienza), Lorenzo Renzi (Universitatea din Padova) şi Corrado Bologna (Universitatea Roma Tre), dar şi româniştii din Italia Luisa Valmarin (Universitatea Roma – La Sapienza) şi Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa).

Colocviul are loc, joi, la Facultatea de Litere, iar în 16 octombrie lucrările sunt organizate în Sala Club a Colegiului Academic.

Efigia profesorului Papahagi va fi dezvelită, în 16 octombrie, în parcul Memoriei Universitare, iar premiul “
Marian Papahagi”, aflat la a doua ediţie, va fi decernat specialiştilor în cultura şi civilizaţia italiană, în Aula Magna a UBB.

Criticul, traducătorul şi eseistul Marian Papahagi s-a născut în 1948 în Râmnicu Vâlcea şi a murit în ianuarie 1999 la Roma.

Comenteaza