Cum arată Capitalele Europene ale Culturii din 2016 FOTO/VIDEO

Cum arată Capitalele Europene ale Culturii din 2016 FOTO/VIDEO
Oraşele Wroclaw (Polonia) şi Donostia/San Sebastian (Spania) sunt Capitalele Europene ale Culturii în 2016.

Sub deviza «Spaces of Beauty» ("Spații de frumusețe"), programul cultural al oraşului Wrocław   (634.487 locuitori) se bazează pe conceptele de metamorfoză şi diversitate, plecând de la istoria oraşului ce se caracterizează printr-o continuă transformare. Printre evenimentele organizate pe parcursul anului 2016 se numără Noaptea literaturii europene, Ziua internaţională a Jazz-ului, Olimpiada internaţională de teatru.

Având ca moto  «Cultura para la convivencia» ("Cultură pentru coexistenţă"), Donostia/San Sebastián (186.409 locuitori) promovează modalități mai bune de a trăi împreună prin artă și cultură. Trei faruri vor reflecta valorile care stau la baza programului: Farul Vieții (individul și societatea), Farul păcii (respect și coexistență) și Farul vocilor (diversitate și înțelegere reciprocă). Programul include acţiuni precum "Tratatul de pace"- o expoziție care arată modul în care pacea și violența au fost reprezentate în Europa; "Ambasade itinerante" - un proiect care va aduce artiști de naționalități diferite în mai multe orașe europene cu vaporul, autobuzul și bicicleta pentru a crea şi promova opere de artă care exprimă diversitatea lingvistică.

Deschiderea oficială în Wroclaw va avea loc în perioada 15-17 ianuarie 2016, fiind programate aproximativ 100 de evenimente culturale precum concerte, expoziţii, spectacole, în timp ce San Sebastian îşi va lansa programul pe 20 ianuarie 2016, odată cu festivalul tobelor Tamborrada.

Municipiul Cluj-Napoca se numără printre finaliştii competiţiei Capitală Europeană a Culturii în 2021. Câştigătorul va fi anunţat în toamna acestui an. 

În 2021, pe lângă România şi Grecia, titlul de Capitală Culturală Europeană va fi deținut și de un oraș din statele candidate sau potențial candidate la Uniunea Europeană, desemnarea acestui oraș fiind realizată printr-o competiție paralelă. În 2007, Capitală Culturală Europeană a fost Sibiul.

Comenteaza