Cum lucrează Geppetto modern: păpuşi din materiale reciclabile, expuse la Muzeul de Artă

Cum lucrează Geppetto modern: păpuşi din materiale reciclabile, expuse la Muzeul de Artă
Decorurile din cele mai recente cinci spectacole de la Teatrul de Păpuşi Puck sunt, de ieri, pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Cei mici pot să vadă îndeaproape creaţiile scenografilor şi designerilor clujeni.

Pasaje din poveştile pentru copii spuse la Teatrul Puck în ultima stagiune sunt expuse, de ieri, în cea de-a VII-a expoziţie estivală, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Inventivi şi din cauza bugetelor reduse din stagiunea trecută, designerii şi scenografii clujeni au făcut decorurile şi din materiale reciclabile.

"Pentru nava din "Crăiasa Zăpezii" am lucrat două săptămâni, pentru că e foarte greu de asamblat şi de cusut piesă cu piesă. Am creat-o din peturi transparente şi am cusut-o cu fir de plastic", a povestit Epaminonda Tiotiu, scenograf şi designer la Teatrul Puck. Designerul clujean a creat pentru altă scenă şi picioarele păianjenilor, dar şi alte elemente de decor. El spune că, dincolo de ecologie, preferă materialele recilabile şi pentru că ele susţin bugetele şi aşa reduse ale reprezentaţiilor. "Am utilizat acelaşi material. În general, bugetul în care trebuie să ne încadrăm pentru a face decorurile unei piese sunt de 4.000 de lei, ceea ce reprezintă cheltuielile materiale. Mai facem câte-o economie, dacă utilizăm materiale reciclabile", a mărturisit Tiotiu.

Teatrul Puck îşi realizează singur decorurile, în atelierele de tâmplărie, pictură, lăcătuşerie şi sculptură. La ultimele cinci spectacole la Puck au ajuns peste 25.000 de copii. Pe lângă spectaculoasele decoruri, la Muzeul de Artă sunt expuse şi 57 de afişe ale reprezentaţiilor care s-au dat la Puck de-a lungul vremii, iar cel mai vechi datează din 1958. Denumită "Muzeul păpuşilor", expoziţia poate fi vizitată până în 1 septembrie. Cei mici pot să (re)vadă, printre altele, decorurile şi păpuşile din cele mai gustate piese de la Puck: "Dragostea celor trei portocale", "Crăiasa zăpezii", "Cojocelul fermecat" şi "Crăiasa gheţurilor".

25.000 de spectatori au strâns ultimele cinci reprezentanţii de la Teatrul de Păpuşi Puck.

 

Etichete
Comenteaza