Cum se poate folosi Clujul de punctele forte ale Sibiului pentru a deveni Capitală Culturală
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iun 2014, 13:05
- Cultură
- Ascultă știrea

Unul dintre argumentele Sibiului, atunci când a obţinut titlul de Capitală Culturală Europeană, a fost Festivalul Internaţional de Teatru care are loc aici an de an şi care transformă oraşul într-o destinaţie atrăgătoare pentru intelectualii şi pasionaţii de teatru din întreaga lume.
La succesul spectaculoas al festivalului au contribuit o serie de oameni care, acum, sunt gata să întindă o mână şi Clujului. Într-o ediţie specială a emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, două nume importante ale teatrului românesc, Matei Vişniec şi George Banu, au promis că se vor alătura eforturilor oraşului din inima Transilvaniei.
MATEI VIŞNIEC este un poet și dramaturg român, cunoscut în special pentru scrierile sale în limba franceză. În 1987, fuge din România și cere azil politic în Franța, unde obține cetățenia franceză în 1993. În prezent locuiește la Paris, unde este jurnalist la Radio France Internationale, și colaborează la diferite alte reviste franceze. După 1989, devine autorul cel mai jucat în România, în București și în provincie, la radio și la televiziune.
GEORGE BANU este un teatrolog și profesor universitar român stabilit la Paris. Din 1973, devine profesor de teatrologie la Sorbona - Paris, Franța. De asemenea este profesor la Universitatea Louvain la Neuve din Belgia. Între 1991-2000 a fost director al Academiei Experimentale de Teatru.
"Clujul este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei și cred că nu trebuie să lăsăm, ca români, să ne scape niciun prilej să arătăm umii asta. Sunt bucuros de invitatia dvs. și am să sprijin candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană", a declarat teatrologul George Banu.
Lor li se adaugă NOEL WITTS, director de studii la Universitatea DeMontfort, Leicester, fondator al Arts Interlink, şi profesorul RADU CRISTIAN.
"Sunt un mare admirator al Clujului și cred că merită din plin să devină Capitală Culturală a Europei. Vreau să sprijin acest demers, alături de prieteni cum sunt Cristian Radu, George Banu și Octavian Hoandră, cu experiența mea în ceea ce privește managementul cultural al acestui frumos oraș din Transilvania, cu certitudinea că va intra în circuitul marilor orașe culturale ale Europei", a spus Witts.
"Am fost, de a lungul timpului în staff-ul FITS, în cel al proiectului Sibiu Capitală Culturală Europeană și consultant în echipa de evaluare a orașului Istanbul, care, de asemenea a obținut acest statut; este onorant pentru mine să contribui la acțiunea unui oraș precum Clujul, pentru a obține acest statut onorant. Sunt sigur că din punct de vedere al managementului cultural al orașului, se poate dezvolta un eveniment de amploare, precum FITS la Sibiu, care să creeze o placă turnantă pentru un statut de Capitală Culturală a Europei", a afirmat Cristian Radu.
Cei care au reuşit să îi atragă către proiectele Clujului sunt jurnaliştii Rareş Bogdan şi Octavian Hoandră.
"Am avut onoarea, încă de la prima ediție a FITS, să fiu alături de Cristian Radu și de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu, de Noel Witts. De asemenea, am fost martorul acestei minuni, - Capitală Culturală Europeană - care a transformat Sibiul într-un oraș cunoscut pe întreg mapamondul. Am convingerea că fără o solidă infrastructură culturală, niciun oraș și nicio țară nu poate evolua. Avem în orașul nostru, din fericire, extrem de multe individualități, foarte multe valori culturale. Avem festivaluri, avem artiști și organizații culturale de talie. Avem, de asemenea, oameni de afaceri, administratori, primar, extrem de deschiși și care înțeleg necesitatea și importanța acestor manifestări. Nu este de făcut altceva decât unirea într-un proiect bine structurat a tuturor acestor acțiuni. I-am rugat, împreună cu prietenul și colegul meu Rareș Bogdan, pe câțiva dintre apropiați (Noel Witts, Radu Cristian, George Banu) să dea "o mână de ajutor" acestui proiect clujean și spre bucuria noastră ei au acceptat și sunt convins că prin personalitatea și experiența lor să fie utili demersului ca orașul nostru să intre în circuitul cultural "mare" al Europei", a afirmat Octavian Hoandră, originar din Sibiu.
"Cred în destinul Clujului de a deveni Capitală Culturală a Europei. Disponibilitatea acestor mari personalități ale culturii europene în demersul Clujului nu poate fi decât una extrem de benefică. Mă bucur că distinșii oameni de teatru și management cultural au acceptat să contribuie la realizarea acestui vis frumos al meu și al tuturor clujenilor. Clujul e un oraș cu un imens potențial de cultură, iar primirea titlului de Capitală Culturală îl va pune pe harta mondială a culturii. Se vor crea, astfel, imense oportunități economice și sociale pentru un oraș multicultural, cunoscut deja pentru că aici exista deja cea mai mare universitate din România", a subliniat şi Rareş Bogdan.
Festivalul Internaţional de Teatru, emblema culturală a Sibiului, a ajuns anul acesta la a 22-a ediţie, fiind recunoscut internaţional drept cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa).
Timp de 10 zile oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă evenimente în peste 60 de spaţii, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol.
Totul a pornit acum 20 de ani, când Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu, s-a hotărât să-i redea oraşului strălucirea pierdută prin organizarea unui festival de teatru. A fost ajutat de personalităţi culturale române (Nicolae Manolescu, Marina Constantinescu, Cristina Dumitrescu), personalităţi ale lumii teatrale din România (Silviu Purcărete, Tompa Gábor, Victor Ioan Frunză) şi de peste hotare (Prof. Kenneth Campbell - Director Artistic al Festivalului de Teatru „Blue Ridge", profesor la Universitatea Virginia Commonwealth, Richmond, SUA, profesorul Noel Witts - Director of Studies, Universitatea DeMontfort, Leicester, Marea Britanie).
Festivalul a dobândit continuitate, a ajuns să fie cunoscut din America până în Japonia, pentru a deveni mai târziu o instituţie cu o personalitate şi o structură din ce în ce mai bine definite. În 2005, la cea de-a XII-a ediţie au fost prezenţi 2.000 de participanţi din 68 de ţări de pe întregul mapamond, pregătind agenda culturală pentru Programul Sibiu 2007 - Capitală Culturală Europeană. Anul 2007 marchează o ediţie de excepţie a festivalului ca recunoaştere a contribuţiei acestui eveniment la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg şi Marea Regiune, reunind peste 2.500 de invitaţi din 70 de ţări.
Pe lângă beneficiile anului 2007 - activitatea turistică, spre exemplu, a crescut cu 14% faţă de anul precedent - titlul a făcut ca Sibiul să devină şi mai atractiv şi cunoscut la nivel european. "Sibiu 2007 este unul dintre cele mai bune exemple de impact pozitiv pe care evenimentele culturale îl pot avea asupra orașelor și a cetățenilor europeni," a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret.
Odată cu implementarea sistemului online de ticketing, spectacolele prezentate la Sibiu se joacă cu toate biletele vândute în avans.
Festivalul devine în ultimii ani şi gazda unuia dintre cele mai mari târguri de carte din România (Sibiu BookFest) și inițiatorul unei platforme de arte vizuale susținute de Dan Perjovschi. Ediția Festivalului din 2013 marchează, de asemenea, inaugurarea proiectului Aleea Celebrităților.
Clujul are propriul festival de teatru, Interferenţe, care găzduieşte peste 20 de spectacole. La acestea se adaugă expoziţii colocvii, conferinţe, proiecţii şi discuţii cu publicul.
Prin organizarea festivalului din 2012, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a înţeles să promoveze candidatura oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană. O nouă ediţie a festivalului va avea loc în noiembrie 2014.
Cifrele Festivalului de Teatru de la Sibiu
- 10 zile, 6-15 iunie 2014
- 62.000 spectatori în fiecare zi
- 2.500 artiști și invitați
- 70 de țări reprezentate
- 350 evenimente
- 66 spații de evenimente