Dansând în frig la sfârşit de Zile de Toamnă în Mănăştur VIDEO

Dansând în frig la sfârşit de Zile de Toamnă în Mănăştur VIDEO
Evenimentul "Zile de Toamnă La Terenuri Mănăştur" s-a încheiat sâmbătă seară într-o atmosferă pe de o parte marcată de frigul de afară, dar pe de alta încălzită de ambianţa familiară din rândul participanţilor şi de supa fierbinte de dovleac de la final.

Frigul a ţinut mulţi mănăştureni departe, vineri şi sâmbătă, de spaţiul generos şi iniţiativa deopotrivă de la terenurile de la marginea cartierului Mănăştur: dezbaterea programată pentru sâmbătă seară s-a transformat în discuţii "tet-a-tet", grădinarii din zonă au dat schimbul de seminţe ţărăneşti, programat în cadrul evenimentului, pe zagusca şi murăturile pregătite pentru iarnă.

Sunt realităţi experimentate de membrii asociaţiei Colectiv A cu ocazia evenimentului "Zile de Toamnă La Terenuri Mănăştur" organizat vineri şi sâmbătă ca parte a proiectului pe care îl desfăşoară deja de mai mult timp aici.

"Noi am pornit de la o componentă culturală, dar până acolo ne-am confruntat mult mai puternic cu cea socială. Sunt probleme mult mai acute care îi frământă pe oamenii de aici; sunt unele persoane nostalgice încă după timpul când lucrau, în comunism şi care îşi amintesc de tinereţea lor în mod admirativ; noi încercăm să vedem împreună ce putem face acum; în această zonă foarte mulţi copii au părinţi plecaţi în străinătate. Noi putem veni cu diferite performance-uri, dar sunt persoane care nu au ieşit din cartier, care nu au vâzut vreodată un spectacol. Am fost până acum feriţi oarecum de a vedea aceste realităţi, trăind mai departe de miezul Mănăşturului, sau în alte cartiere, sau mai aproape de centru", explică Lala Panait, una din coordonatoarele proiectului "La terenuri" din cartierul Mănăştur.

Proiectul are denumirea completă "La Terenuri - Spaţiu Comun în Mănăştur" şi face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, „Landscape Choreography" care se desfășoară în 3 ţări europene: Italia (Taranto), Germania (Cottbus) şi România (Cluj).

Persoanele implicate în proiectul de la Cluj, arhitecţi, peisagişti, antropologi, operatori culturali, unii reuniţi în asociaţia Colectiv A, alţii colaboratori, încearcă să pună în valoare spaţiul cunoscut de mănăştureni şi de clujeni cu genericul "La Terenuri", de la capătul străzii Mehedinţi, însă nu atât urbanistic cât ca spaţiu pe care oamenii îl pot folosi în comun.

Statutul terenului din zonă este încă neclar, potrivit reprezentanţilor asociaţiei acesta figurând în Planul Urbanistic General ca spaţiu verde dar fiind revendicat de mai mulţi proprietari, dintre vechii locuitori ai Mănăşturului.

"În Vest există această tendinţă, de utilizare temporară a unor spaţii cu statut incert. Ne dorim ca acest teren să fie privit ca un bun comun", a punctat arhitectul Silviu Medeşan, unul din cei care s-au implicat şi fizic, inclusiv prin cosirea ierbii, în punerea în valoare a zonei.

Tinerii au amenajat o scenă iar începând cu luna mai au organizat aici reprezentaţii de teatru de improvizaţie, ateliere pentru copii, un eveniment de interacţiune om-animal, concerte folk.

"Cei mai receptivi sunt copiii şi prin prisma lor intrăm în legătură şi cu părinţii şi cu bunicii lor. Încercăm să îi facem pe oameni să conştientizeze valoarea acestui spaţiu ca atare şi să interacţioneze. Ideea este ca ei să îşi exprime ideile cu privire la acest spaţiu şi să-l pună în valoare ca atare", a adăugat Lala Panait.

Dacă în vară au organizat aici o parte din "Serile de vară clujene", serile de folk atrâgând un aflux de câteva sute de persoane, anotimpul recoltei a adus între 4-5 octombrie la Terenuri în Mănăştur evenimentul "Zile de toamnă".

Organizatorii şi-au propus un program destul de generos, însă pe fondul frigului participarea, în special a persoanelor mai în vârstă, nu a fost chiar cea scontată. Dezbaterea programată sâmbătă seara s-a transformat în discuţii individuale cu persoanele din zonă care au fost prezente, iar evenimentele din final au fosst devansate ca oră.

La ritmurile electro din încheiere şi-au dat concursul atât DJ-ul invitat din partea organizatorilor, Electroclown, cât şi un DJ din cartier, "Prolific". Sosit în prima seară alături de tatăl său, pentru a-i arăta cum mixează, tânărul a ţinut să le arate celor prezenţi ce poate şi în seara de închidere.

Participanţii s-au dezmorţit prin dans, gustând o supă de dovleac pregătită la faţa locului, de organizatori şi locuitori, respectiv un ceai. Evenimentul s-a încheiat în jurul orei 22.

Citeşte aici despre startul proiectului din Mănăştur.

 

 

Comenteaza