De la “Rinocerii” la “Leonida gem session”

De la “Rinocerii” la “Leonida gem session”
Regizorul clujean Gabor Tompa, care îşi împarte activitatea între România şi SUA, pregăteşte un spectacol inedit la Teatrul Maghiar, în contextul Anului Caragiale 2012.

După ce a montat recent "Rinocerii", la Teatrul Naţional din Praga (TNP), Gabor Tompa, directorul Teatrului de Maghiar de Stat (TMS) pregăteşte un spectacol inedit la Cluj, "Leonida gem session", în care gemul de caise şi muzica sunt ingredientele principale. La TMS vor reveni regizori precum Silviu Purcărete şi Matthias Langhoff.

"Leonida gem session" va fi una din premierele lunii septembrie la TMS. "Sunt opt personaje, iar personajul feminin va fi revoluţia. Vor evolua actori care ştiu să cânte la un instrument. Va fi un gem session, cu gem de caise", a precizat, amuzat, regizorul, la REALITATEA FM Cluj. Spectacolul care va fi prezentat la începutul stagiunii 2012-2013 în sala studio se bazează pe piesa "Conu Leonida faţă cu reacţiunea", al lui I. L. Caragiale, însă este încadrat într-o montare inedită, concepută special cu ocazia Anului Caragiale 2012.

Evenimentul central al stagiunii viitoare va fi cea de-a treia ediţie a festivalului internaţional de teatru Interferenţe, ce va debuta în noiembrie şi la care urmează să participe 20 de trupe din ţară şi străinătate. În acest an festivalul va fi centrat pe interferenţa dintre teatru şi muzică şi va avea genericul "Dialog între voci".

Instituţia va relua şi colaborarea cu regizori foarte cunoscuţi, precum Matthias Langhoff, care după montarea piesei "Măsură pentru măsură" va reveni la TMS cu un spectacol de Bertolt Brecht, "Jungla oraşelor". Un alt regizor cunoscut care va reveni în curând la Cluj este Silviu Purcărete, pentru o nouă variantă a spectacolului "Gianni Schicchi", pe care acesta l-a montat aici în urmă cu mai mulţi ani.

Tompa revine cu un spectacol la Cluj după ce recent a montat la TNP "Rinocerii", de Eugen Ionescu. "Până acum reprezentaţiile au avut loc cu sala plină", a punctat directorul TMS. Mesajul piesei, scrisă după cel de-al doilea război mondial, are în vedere un fenomen de masă, ce poate fi reprezentat de globalizare, descompunerea limbajului, dispariţia culturii, depersonalizarea umană.

Pe lângă activitatea de regizor, acesta predă din 2007 în cadrul Facultăţii de Regie a Universităţii California din San Diego (SUA), unde este şi şef de program. "M-a atras sistemul de învăţământ american, în care se pune accentul pe competenţă. În SUA profesorul este un model practic pentru student. Dacă predă pianul, este şi pianist; dacă predă regie, montează spectacole, pe care elevii săi le pot vedea, indiferent că e vorba de spectacole mai conservatoare sau de avangardă", a specificat regizorul.

Tompa are obiecţii majore cu privire la modul de funcţionare a sistemului de învăţământ teatral din România. "Din păcate la ora aceasta nu e mai important studentul, ci catedra. Am participat odată la o admitere, iar candidaţii nu aveau suficientă pregătire pentru a fi admişi, dar s-a pus problema că nu poate funcţiona catedra. Sistemul de învăţământ ar trebui să mute accentul pe relaţia profesor-discipol, pe dialogul artistic", a specificat Tompa. El a criticat "doctorii fără voie" promovaţi în învăţământul teatral autohton.

 

Comenteaza