Decembrie cu premiere la Opera Maghiară. Ce vă aşteaptă de Crăciun şi de Revelion

Decembrie cu premiere la Opera Maghiară. Ce vă aşteaptă de Crăciun şi de Revelion
Clujenii care vor călca pragul Operei Maghiare din Cluj-Napoca în decembrie vor fi întâmpinaţi cu două premiere, două musicaluri şi un concert.

 

Prima reprezentanţie programată, musicalul în două acte "Undeva în Europa", va avea loc luni, 8 decembrie, de la ora 18:00. În cadrul lui, spectatorii vor descoperi o poveste emoţionantă cu şi despre copii, o pilduitoare lecţie de viaţă şi pentru adulţi, inspirat de filmul omonim realizat de Géza Radványi. Întâmplările au loc după cel de-al doilea război mondial, surprinzând o realitate ignorată de adulţi, aceea a copiilor rămaşi orfani pe străzile oraşelor, fără mijloace de supravieţuire, fără ocrotire sau afecţiune.

În continuare, în 16 decembrie, de la 18:30, va avea loc premiera specacolului de balet după drama lui William Shakespeare "Felix Mendelssohn-Bartholdy: Visul unei nopţi de vară", regizat de Jakab Melinda şi dirijat de Janko Zsolt.

Sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 19:00, vizitatorii Operei Maghiare sunt aşteptaţi să asiste la Concertul Comemorativ Kőrössy Jancsi. Ei îi o vor putea admira pe Ramona Horvath la pian, care va fi acompaniată de francezii Nicolas Rageau şi Frédéric Sicart la contrabas, respectiv la baterie.

Considerat de critici ca fiind cel mai important muzician de jazz născut în România, pianistul și compozitorul Kőrössy Jancsi, originar din Cluj, a pus bazele „Jazzului în România", încă din anii 50', fiind și primul muzician care a prelucrat folclorul românesc în jazz. Stabilit în SUA din finele anilor 60', Kőrössy a continuat să cânte alături de nume importante ale jazzului american.

În seara de Crăciun, cei care vor să-şi petreacă Ajunul într-un mediu cultural vor putea participa, de la 16:00, la musicalul în două părţi "Venczel Péter - Moravetz Levente: Ali Baba şi vreo 40 de hoţi".

Stagiunea din acest an a Operei Maghiare se sfârşeşte în 30 noiembrie, cu mai puţin de două zile înaintea schimbării calendarului, cu deja clasicul spectacol de varietăţi "Letshow!", ce va avea loc de la ora 19:00.

Urmând tradiția anilor trecuți pentru spectacolul de revelion, dirijorul Kulcsár Szabolcs și regizorul Béres László au făcut o selecție a celor mai cunoscute fragmente din cele mai îndrăgite operete și musicaluri ale repertoriului de gen. Trebuie menționat, însă, că piesele din această selecție sunt inedite, lipsind în ultimii 10-15 ani din spectacolele de cabaret de Anul Nou.

Comenteaza