Decizie DEFINITIVĂ. Castelul de la Ciucea rămâne la Consiliul Județean Cluj

Decizie DEFINITIVĂ. Castelul de la Ciucea rămâne la Consiliul Județean Cluj

Consiliul Județean (CJ) Cluj a câștigat definitiv procesul privind Castelul de la Ciucea care găzduiește Muzeul Memorial Octavian Goga. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) s-a pronunțat în privința dreptului de proprietate, respingând recursul formulat de moștenitorii Veturiei Goga.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Instanța Înaltei Curți a dispus, prin hotărâre, anularea certificatului de moștenitor al pretinșilor moștenitori, a constatat calitatea Județului Cluj / CJ Cluj de moștenitor al ansamblului muzeal Octavian Goga și a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia, acordând forului administrativ județean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate.

,,Este o mare victorie nu doar a CJ Cluj, ci a întregii Românii și a fiecărui român în parte. Miza procesului pe care l-am câștigat definitiv a reprezentat-o acest domeniu, parte a patrimoniului național și care are o valoare inestimabilă nu doar din punct de vedere material, ci și prin simbolistica aparte pe care o are.

Castelul și întreg domeniul sunt strâns legate de personalitatea marcantă a celui care a fost „poetul cântării pătimirii românilor”, mare poet și om politic, luptător fervent pentru drepturile românilor din Transilvania și pentru Unire, fost prim-ministru al României”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Voința marelui poet național a fost aceea ca domeniul să rămână în proprietatea statului român, în scopul înființării și funcționării la Ciucea a unui muzeu memorial Octavian Goga. În acest sens, Veturia Goga a întocmit în favoarea statului român atât un testament olograf cât și o donație în formă autentică.

Anterior, pe parcursul proceselor de revendicare, CJ Cluj a luat toate măsurile necesare pentru a împiedica înstrăinarea în orice fel a acestui valoros patrimoniu, obținând în instanță inclusiv instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile de la Ciucea.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza