Foto Descoperire de senzație în Cluj: O comunitate de acum 7.000 de ani, mai veche decât Piramidele din Egipt

Descoperire de senzație în Cluj: O comunitate de acum 7.000 de ani, mai veche decât Piramidele din Egipt
Descoperire de senzație în Cluj: O comunitate de acum 7.000 de ani, mai veche decât Piramidele din Egipt
Descoperire de senzație în Cluj: O comunitate de acum 7.000 de ani, mai veche decât Piramidele din Egipt
Descoperire de senzație în Cluj: O comunitate de acum 7.000 de ani, mai veche decât Piramidele din Egipt

O descoperire arheologică importantă a fost scoasă la iveală în zona Clujului. Rămășițele unor oameni din Neolitic sau Noua Epocă a Pietrei au fost găsite pe un șantier din Iclod.

Pe un teren urmează să fie construit un service pentru camioane, arheologii au descoperit în Iclod, judeţul Cluj, 7 morminte de inhumație neolitice, dar și 5 morminte de incinerație celtice. Au aproximativ 7.000 de ani, spun experții care le vor analiza cu atenție, pentru a afla ce obiceiuri aveau și cum trăiau acești oameni.

Mormintele, găsite pe o suprafață de o jumătate de hectar, în apropiere de Iclod, chiar lângă șosea, datează din perioade diferite. Până acum, arheologii au stabilit că rămășițele mai vechi aparțin unui adolescent și unor adulți. Toți sunt din aceeași specie, Homo Sapiens, și aveau deja aceleași trăsături că noi.

Bărbații erau robuști și aveau o înălțime de 1,65-1,68 metri, în timp ce femeile, mai firave, abia depășeau un metru și jumătate. Oamenii se înhumează, adică se pun în gropi, iar la cap și la picioare au diferite vase în care probabil se puneau ofrande care să le folosească celor decedați în lumea de apoi.

Deasupra acestor morminte a fost găsită o altă așezare, celtică, veche de aproximativ 2.200 de ani, o descoperire surprinzătoare pentru zona Iclod.vEste un mormânt celtic, alături de care au fost puse alte vase, în care s-au depus ofrandă, fie de mâncare, fie de băut, precum și alte obiecte.

Paul Pupeză, arheolog Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei: ”Acum 7.500 de ani avem cea mai nouă Epocă a Pietrei, Neoliticul, sunt comunități care au o cultură materială similară, dar nu cunoaștem numele acestor comunități, pentru că nu a fost cine să scrie despre ele”.

Descoperirile recente vor ajuta la conturarea unui profil social al oamenilor care au trăit acolo. De exemplu, obiectele găsite în morminte arată că făceau comerț.

”S-a făcut un răzuitor cu care probabil se curăța carnea. Acestea erau aduse din zona Slovaciei și din Ungaria. Au fost găsite la zona gâtului defunctului depuse aceste mici mărgele din coral. Cel mai probabil provine din zona mediteraneană”, a transmis Malvinka Urak, arheolog Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, citată de stirileprotv.ro

Situl arheologic face parte dintr-o zonă declarată monument istoric, unde în trecut au fost găsite și alte așezări neolitice. Aurel Bulbuc, profesor istorie: ”Așezarea se întinde de aici și merge până aproape de case. A fost tăiată de calea ferată și șoseaua care duce spre Gherla”.

Așezările din Iclod arată că oamenii se stabiliseră acolo cu aproximativ 2.500 – 3.000 de ani înainte de construcția celebrelor piramide din Egipt. Despre descoperirea făcută acum a scris și cunoscuta publicație americană „Live Science”.

Sursa foto: Captura video stirileprotv.ro

Comenteaza