Despre Post şi... bere

Despre Post şi... bere

Berea a apărut cu mult înaintea creştinismului, dar faptul că avem bere astăzi se datorează în mare măsură mănăstirilor medievale care au conservat şi dezvoltat arta fabricării berii.


Datorită valorii ei nutriţionale, berea a fost poreclită “pâinea lichidă” în Evul Mediu şi călugării o consumau în timpul Postului Mare pentru a compensa postul alimentar strict pe care îl urmau. Aşa se întâmpla în special în München, Germania, unde mănăstirea Paulaner producea o bere tare, de Post, numită Salvator, după cuvântul latinesc pentru Mântuitor (iniţial, berea se numea Sankt-Vater-Bier, adică berea Sfântului Părinte). Cum în Post călugării se angajau să consume doar lichide, foloseau o bere de două ori mai tare decât în afara Postului, care să le asigure astfel necesarul de hrană. Până şi astăzi, berăriile bavareze produc nişte beri speciale de Post pentru festivalul Starkbierzeit (“Sezonul berilor tari”).


Unele mănăstiri continuă să producă propria bere, în special comunităţile trapiste. în acest sens, cele mai faimoase sunt mănăstirile trapiste din Belgia, care au dreptul legal de a produce şi comercializa berea “La Trappe”. Concret, este vorba de mănăstirile Chimay, Rochefort, Orval, Westvleteren şi Westmalle. Aici se produc unele dintre cele mai fine beri din întreaga lume. Acum câţiva ani, în 2005, una dintre berile produse la Westvleteren a fost declarată cea mai bună bere, aducându-le o nedorită faimă.


Comenzile au început să-i asalteze peste posibilităţi, dat fiind că pentru respectivii călugări producerea berii nu reprezenta o afacere, ci o modalitate de autofinanţare. Berea produsă la mănăstirea Westvleteren nu poate fi cumpărată din alte părţi. Anual, se produc aproximativ 500.000 de litri, ce se vindeau, într-o vreme, la poarta mănăstirii.


Cum mulţi o revindeau, pentru profit, acum comenzile se preiau doar din avans, telefonic sau prin internet. Călugării nu fac reclamă berii prin niciun instrument de publicitate, excepţie face un indicator spre mănăstire, unde este menţionată berea. De asemenea, nu acceptă interviuri pe tema berii. Ceea ce îi interesează este o viaţă monastică adevărată, iar berea produsă le asigură liniştea financiară, surplusul fiind folosit pentru opere de caritate.

Comenteaza