Dezvăluiri despre Galilei

Dezvăluiri despre Galilei
“O mai scurtă istorie a timpului”, “Istoria cosmologiei”, “Universul într-o coajă de nucă” sau “Galilei, o, Galilei” sunt traduceri sau lucrări proprii de succes al traducătorului Gheorghe Stratan (foto). Adus la Cluj de către profesorul Andrei Marga, Stratan traduce pentru Humanitas.

“Lucrările de popularizare a ştiinţei semnate de Stephen Hawking, celebrul fizician de la Cambridge, au un succes fenomenal în România. Eu traduc din 1985, când am reuşit să duc la bun final munca la cartea lui Weinberg «Primele trei minute ale universului».

Apoi, am tradus cartea celebrului Carl Sagan «Călătorie în Univers» şi apoi, după Revoluţie, am tradus sistematic din Galilei şi alţi mari oameni de ştiinţă. Am descoperit că Galilei a fost cenzurat de comunişti, o treime din opera de bază a acestuia a fost eliminată!”, spune Gheorghe Stratan, traducător şi profesor la Catedra de Istoria Ştiinţelor a Universităţii “Babeş – Bolyai” (UBB).

Stratan a fost adus la Cluj de la Centrul de Cercetare Măgurele, de lângă Bucureşti, de către profesorul Andrei Marga, impresionat de opera lui Stratan. Domeniul în care activează acesta este unul de nişă, dar cu precursori cum ar fi Lucian Blaga sau Horia Hulubei. Stratan este pasionat de istoria ştiinţei de peste 30 de ani. Fizician la bază, acesta a tradus 10 cărţi şi a scris două volume în care demască impostura din traducerile despre filosofii naturii.

 

Secretele Vaticanului

 

Stratan lucrează la o ediţie revăzută şi adăugită a cărţii “Galilei, o, Galilei”, în care sunt analizate, cu un limbaj accesibil, traducerile din Galilei. Stratan spune că volumul său va cuprinde şi dezvăluirile făcute de pasionaţii operei marelui om de ştiinţă în arhivele Vaticanului. “S-au făcut descoperiri importante.

Galilei a fost acuzat nu numai că susţine o viziune heliocentrică, ci şi că a negat posibilitatea Euharistiei, adică Sfânta taină a împărtăşirii, când credincioşilor li se oferă pâine şi vin transformate prin rugăciunile preotului în Sfântul Trup şi sânge al Mântuitorului.

Galilei a scăpat de o condamnare severă ca prin urechile acului, după actele descoperite de Biserică. Potrivit acestora, raţiuni strategice au împiedicat Biserica să-l condamne la moarte pe Galilei, deşi teza susţinută de acesta era foarte periculoasă”, spune profesorul clujean.

Acesta mai dezvăluie şi faptul că celebrul Hawking a decis să nu mai scrie pe tema timpului. “Hawking spune că timpul este infinit şi că nu mai are sens să scrie pe tema aceasta”, conchide traducătorul.

Stratan conduce la Cluj unicul curs de gen din România şi încearcă să pună la punct o şcoală de istoria ştiinţelor în UBB.

Comenteaza