Direcţiile judeţene de cultură vor monitoriza restaurările de monumente

Direcţiile judeţene de cultură vor monitoriza restaurările de monumente
Comisia Europeană, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR/Regio) şi Ministerul Culturii au decis: proiectele de reabilitare a monumentelor istorice şi de patrimoniu finanţate din noul POR vor fi mai bine promovate şi vor implica în mod activ direcţiile judeţene de cultură în monitorizarea lucrărilor de reabilitare/restaurare.

Acestea au fost concluziile întâlnirii de la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în vederea îmbunătățirii procesului de implementare a proiectelor din domeniul patrimoniului cultural în perioada 2014-2020, prin asumarea lecțiilor învățate în perioada de programare 2007-2013. Au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene care monitorizează implementarea POR, reprezentanţi ai Ministerului Culturii care implementează proiecte de reabilitare a monumentelor, reprezentanţii Autorităţii de Management. 
 
S-a concluzionat că proiectele care vizează reabilitarea monumentelor de patrimoniu necesită o mai mare promovare, precum și activități de informare a publicului cu privire la specificitatea lucrărilor de reabilitare sau restaurare efectuate asupra obiectivelor. Aprobat de Comisia Europeană în iunie, POR este unul dintre cele 14 programe cofinanţate din fonduri europene nerambursabile, gestionate de MDRAP în perioada 2014-2020. 
 
Alocarea Uniunii Europene din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) este de 6,7 miliarde de euro, din care 6,3 miliarde din FEDR, iar restul, rezerva de performanță. Se va adăuga cofinanțarea publică națională, de 1,55 miliarde de euro. POR 2014-2020 va finanța proiecte care contribuie la dezvoltarea regională a României din 11 domenii (axe prioritare) şi o axă de asistență tehnică, destinată bunei funcționări a programului. 

Comenteaza