Director nou la Opera Română din Cluj, Rareş Trifan nu a mai candidat. Cine e noul şef

Director nou la Opera Română din Cluj, Rareş Trifan nu a mai candidat. Cine e noul şef
Director nou la Opera Română din Cluj: dintre cei patru concurenţi, tenorul Marius Budoiu a obţinut cea mai mare notă.

Budoiu a avut un singur contracandidat în etapa a II-a a concursului, este vorba de Ioan Vrăsmaş, care însă a obţinut o notă mai mică - 5,95. Ceilalţi doi concurenţi, Marinela Marc şi Mihai Constantin, au fost eliminaţi după prima etapă. Concursul a avut loc la Ministerul Culturii şi a fost unul bazat pe proiecte de management.

Fostul director Rareş Trifan, contestat vehement de sindicatul Operei în  ultimii doi ani şi care a făcut şi obiectul unei plângeri penale a sindicatului, nu a mai participat la concurs. Vezi aici detalii despre scandal

Absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Mariu Vald Budoiu este unul din cei mai apreciaţi solişti ai Operei Naţionale Române din Cluj, unde a debutat cu rolurile Rodolfo (La Bohème de G. Puccini) și Alfredo (La Traviata de G. Verdi).

UPDATE

Tenorul Marius Vlad Budoiu a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj, promoţia 1994. A studiat cântul cu tatăl său, baritonul Ion Budoiu, cu Edita Simon şi cu Gheorghe Roşu.
În 1995 a câştigat premiul I la concursul pentru tenori Traian Grozăvescu (Lugoj) şi la concursul Mozart (Cluj). În 1996 a câştigat premiul III la concursul de lied R. Schumann (Zwickau).


Vorbeşte germana, franceza, engleza şi italiana  şi a cântat în Anglia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, şi Japonia.

Cu rolul Bajazet din opera Tamerlano de Händel a făcut senzaţie în 2002 la teatrul Odeon din Viena, sub regia lui Dominic Wilgenbus. A fost deosebit de apreciat în Calaf (Turandot) în 2006 la Opera din Györ (Ungaria), sub regia lui Korcsmaros György, şi în Cavaradossi (Tosca), la Opera din Schwerin (Germania) în 2007-2008, sub regia lui Arturo Gamma.

În ultimii ani s-a lansat în repertoriul spinto-dramatic. Astfel el interpretează cu succes Otello (Otello), Calaf (Turandot) şi a debutat pe scena bucureşteană în rolul Samson (Samson et Dalila).

Pe lângă activitatea solistică, Marius Vlad Budoiu predă de 16 ani la Academia de Muzică din Cluj, cu rezultate remarcabile. De sub îndrumarea lui s-au lansat nume ca George Petean, Iurie Ciobanu, Geani Brad, Pataki Adorjan, Cristian Hodrea sau Darius Coltan, solişti consacraţi pe plan naţional şi internaţional, pe care publicul clujean a avut ocazia deja să-i aprecieze în lucrări vocal-simfonice sau pe scena operei.


Comenteaza