Dirijorul Mihail Agafiţa revine la pupitrul Filarmonicii de Stat Transilvania

Dirijorul Mihail Agafiţa revine la pupitrul Filarmonicii de Stat Transilvania
Dirijorul moldovean Mihail Agafiţa revine joi la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Clujene într-un concert vocal-simfonic.

 

Alături de el, pe scena Colegiului Academic vor urca pianiştii Fülei Balázs şi Réti Balázs, tenorul Cristian Mogoşan şi percuţioniştii Emil Simion şi Attila Lászlo, iar corul Filarmonicii va fi pregătit de maestrul Cornel Groza.

În programul serii au fost incluse operele "Preludiu la după-amiaza unui faun", de Claude Debussy, "Concertul pentru două piane, percuţie şi orchestră", de Béla Bartók, şi "Simfonia glosă", semnată de Viorel Munteanu. Totodată, în pauza concertului va avea loc lansarea volumului "A trăi muzica. O povestire autobiografică", de Roman Vlad, în prezenţa profesorului Adrian Pop.

Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 19 ani, peste 500 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum şi diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis.

Născut în 1973 în oraşul Călăraşi, Republica Moldova, Agafiţa a studiat dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa lui Dumitru Goia, sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005-2007 s-a perfecţionat la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău, iar între 2009 şi 2013 a fost dirijor permanent al Filarmonicii Transilvania din Cluj. Din 2004, deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova.

Concertul de joi, de la ora 19:00, este realizat în colaborare cu Festivalul de Muzică de Cameră deCAMERon, iar accesul la spectacol se va face pe bază de bilete de la Agenţia Filarmonicii Clujene.

Comenteaza