Documentarul de luni. Un proiect iniţiat în urmă cu 10 ani la Bucureşti, de luni şi la Cluj

Documentarul de luni. Un proiect iniţiat în urmă cu 10 ani la Bucureşti, de luni şi la Cluj
Cinci filme documentare vor fi proiectate în perioada 29 februarie – 28 martie 2016, în fiecare zi de luni, la Casa TIFF din Cluj-Napoca, în cadrul Documentary Mondays, proiect iniţiat de Centrul Ceh Bucureşti în urmă cu 10 ani. Producţiile abordează subiecte precum societatea contemporană, ecologia, drepturile omului, LGBT, etc.

Primul documentar proiectat în cadrul evenimentului de la Cluj-Napoca este Song from the Forest, ce spune povestea americanului Louis Sarno, care, acum 25 de ani, a auzit o melodie la radio, a mers pe urmele ei în jungla din Africa Centrală și a rămas acolo. A înregistrat peste 1.000 de ore de muzică originală Baka. Acum este parte a comunității Baka și își crește fiul, pe Samedi. Respectând o veche promisiune, Louis îl duce pe Samedi în New York, o călătorie în care își dă seama că, deși nu face parte din această lume globalizată, globalizarea a ajuns și în pădurile tropicale.

În ordinea proiecţiilor, celelalte 4 documentare sunt : Population Boom (7 martie) - în care publicul află dacă suprapopularea Pământului este o problemă reală şi dacă există soluţii, How to change the World (14 martie) - ce-i urmăreşte pe fondatorii Greenpeace în demersul lor de a defini mişcarea verde contemporană, Silenced (21 martie) - care-i prezintă pe trei foşti angajaţi ai Securităţii Naţionale Americane luptând pentru a descoperi cele mai întunecate colțuri ale războiului Americii împotriva terorismului şi Sumé - the Sound of a Revolution (28 martie) - despre prima trupă de rock care a cântat în limba groenlandeză, declanșând un val de naționalism care a dus la independeța Groenlandei după secole de colonialism.

Proiecţiile vor avea loc începând cu ora 19.00.

Comenteaza