Două comune din Cluj, în cursa pentru titlul de "Sate culturale ale României" în 2016

Două comune din Cluj, în cursa pentru titlul de
Două comune din judeţul Cluj au ajuns pe lista finaliştilor în cadrul competiţiei "Satele culturale ale României", ediţia 2016.

Asociaţia cele mai Frumoase Sate din România (AFSR) a anunţat comunele finaliste din cadrul competiţiei "Satele culturale ale României", eveniment aflat în 2016 la cea de a treia ediţie. Desemnarea câştigătorilor va avea loc vineri, 26 februarie, ora 12:30, la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din București.

Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul acestui an a minim cinci evenimente culturale - expoziții, festivaluri, concursuri, etc - în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural. Vineri reprezentanţii comunelor vor prezenta programele culturale în fața unui juriu de specialitate, iar cele care vor obține minim 80 de puncte din maxim 100 posibile vor fi declarate "Sate culturale ale României" în 2016. 

"Satele culturale ale României" este un program al AFSR inițiat în 2014 sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Wallonie - Bruxelles la București, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc.

Numele comunei Bonţida, din judeţul Cluj, vine de la Benkö Boncz, unul dintre locuitorii localităţii de odinioară, despre care legenda spune că a construit un pod peste râul Someşul Mic spre a stabili legătura cu armata lui Tuhutum, aflată pe malul drept al râului.

Acesta a rămas în tradiţia locală ca "Podul lui Boncz" (în maghiară Boncz-Hid), de unde denumirea românească de "Bonţida". Localitatea apare menţionată pentru prima dată în 1263 ca Terra Bonchhyda, devenind un cunoscut târg şi centru de comitat, cu rang de oppidum. În comună se află şi Castelul Banffy, unde anual au loc mai multe festivalului, între care Electric Castle, TIFF sau Barock. 

Corneşti, mai demult Chendu (în maghiară Magyarszarvaskend), este o altă comună din judeţul Cluj, ce are nouă sate în componenţă, iar un obiectiv turistic de interes este Castelul Schirling construit şi refăcut în sec. XVIII-XIX în stil baroc.

 

Comunele finaliste

Arcani, județul Gorj

Bacia, județul Hunedoara

Drăguș, județul Brașov

Bascov, județul Argeș

Bonțida, județul Cluj

Cândești, județul Dâmbovița

Ciocănești, județul Suceava

Costești, județul Vâlcea

Dâmbovicioara, județul Argeș

Dudeștii Noi, județul Timiș

Horia, județul Constanța

Izvoarele, județul Prahova

Comuna Jidvei, județul Alba

Miroslava, județul Iași

Ruginoasa, județul Iași

Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș

Șiria, județul Arad

Sisești, județul Mehedinți

Tulgheș, județul Harghita

Văcăreni, județul Tulcea

Cornești, județul Cluj

Vadu Crișului, județul Bihor

Vorona, județul Botoșani

Polovragi, județul Gorj

Prundeni, județul Vâlcea

Comenteaza