Şedinţă muzicală de partid stalinist, la Opera Maghiară

Şedinţă muzicală de partid stalinist, la Opera Maghiară
Două spectacole, „Ultimul sâmbure de vişin” şi „Rayok anti-formalist”, vor fi prezentate joi seara de la ora 18.30 la Opera Maghiară. Unul dintre cele două spectacole este compus de Dmitri Şostakovici şi are în centru o şedinţă de partid în care însuşi compozitorul a fost mustrat pentru abateri de la conduita specifică partidului comunist.
Reprezentaţia este regizată de Attila Demeny.

Totodată Attila Demeny este şi compozitorul primului dintre cele două spectacole care vor fi prezentate joi. Regizorul acestei reprezentaţii este Bogdan Zsolt, cunoscutul actor al Teatrului Maghiar.

Spectacolul „Ultimul sâmbure de vişin” se bazează pe nuvela unui scriitor maghiar şi prezintă într-un mod umoristic istoria ultimilor patru maghiari de pe mapamond. Libretul a fost scris de Aladar Laszloffy, după nuvela de un minut a lui Istvan Orkeny. "Nuvela are un fel de absurd, însă în acelaşi timp umor", a punctat Attila Demeny.

Atât în "Ultimul sâmbure de vişin" cât şi în "Rayok anti-formalist", care vor fi prezentate în regim studio, între protagonişti se numără şi actori ai Teatrului Maghiar. Spectacolele vor fi subtitrate în limba română.

În "Ultimul sâmbure de vişin" interpretează Adorjan Pataki, Arpad Sandor şi actorii Robert V. Laczko şi Gabor Viola, acompaniaţi de instrumentişti şi de naratorul Bogdan Zsolt, în calitate de narator.

În "Rayok anti-formalist" protagonişti sunt Sandor keresztes, Robert V. Laczko şi Istvan Ronai, acompaniaţi de cor.

Deşi este vorba de două spectacole, acestea au o durată de câteva zeci de minute fiecare, astfel că vor fi prezentate în cadrul aceleiaşi seri. Între cele două reprezentaţii este programată şi o pauză. La sfârşitul reprezentaţiilor spectatorilor le va fi oferită o surpriză culinară, însă reprezentanţii Operei Maghiare nu au precizat ce înseamnă acest gest.
Comenteaza