Editorialistul ZIUA de CLUJ şi-a lansat la Paris cartea de poezii scrise pe iPad şi publicate pe Facebook GALERIE FOTO

Editorialistul ZIUA de CLUJ şi-a lansat la Paris cartea de poezii scrise pe iPad şi publicate pe Facebook GALERIE FOTO
Editorialistul Ziua de Cluj și realizatorul Realitatea TV Cluj Octavian Hoandră și a lansat cartea de versuri "Journal a Klausenburg", la Salon Internațional du Livre, la Paris.

În mijlocul unei asistențe impresionante, formate din cele mai de seamă personalități ale culturii române de azi, cum sunt acad. Eugen Simion, Nicolae Manolescu, Ileana Malancioiu, Stelian Tănase, Mircea Dinescu Bujor Nedelcovici, profesorul Bogdan Teodorescu, Ion Mureșan, Nicolae Breban, dar și personalități ale lumii literare franceze.

Au fost prezenți la eveniment și intelectuali clujeni: fostul ministru al Internelor, prof. Ioan Rus, alături de profesorul Vasile Dâncu.

Prefața cărții "Journal a Klausenburg" a fost scrisă de celebrul poet parizian Jaques Jouet. Cartea lui Octavian Hoandră înmănunchează gânduri-poeme scrise pe o capră de bar, cafeneaua Klausenburg din Cluj și este, așa cum spunea poetul Ion Mureșan în prefața sa de la ediția românească a cărții, " o scriere despre vitrină, și despre amăgitoarea ei transparența. Vitrina lui Octavian Handră nu apropie, ci îndepărtează, distanțează, nu unește, ci sfâșie..."

Prezentarea a fost susținută de scriitorul Horia Garbea, care a apreciat cartea că fiind unul dintre cele mai reușite volume de de poezie românească, traduse în ultima vreme în limba franceză. Traducătoarea, doamna Letiția Ilea a vorbit, și ea, despre cele trei traduceri ale domniei sale, materializate în cărți publicate de prestigioasa editură clujeană Eikon și lansate cu aceeași ocazie: Florian Bichir - "Le dernier chemin de Dracula - (reportaje și proză scurtă), Vasile Dâncu - "Chants" (poeme)și despre registrele diferite ale lor.


"Este o mare onoare pentru mine", a spus în finalul lansării pariziene, Octavian Hoandră, "să fiu aici, în inimă Parisului, alături de atâția intelectuali de marca ai României și ai Lumii. Micul meu "volum de gânduri" , care, nu este altceva decât un omagiu adus iubirii a fost bine primită, atât de românii din diaspora, cât și de francezi, ceea ce mă bucură enorm și le mulțumesc tuturor celor care într o formă sau altă mi au fost aproape în acest modest demers literar."

Un important număr de vizitatori și expozanți din România și străinătate au primit autografe.

Comenteaza