“Era prostiei” şi “Reţetele dezastrului”, într-un festival de mediu la Cluj

“Era prostiei” şi “Reţetele dezastrului”, într-un festival de mediu la Cluj
Filme despre toxinele care ne înconjoară, dar şi despre “oazele” încă nepoluate ale Pământului fac parte din programul Festivalului “Planet Report”, care are loc între 17 şi 27 iunie.

 “Era prostiei”, “Reţetele dezastrului”, “întoarcerea toxinelor” sau “Cimitire digitale” sunt doar câteva din filmele care vor fi prezentate la Cluj în prima ediţie a Festivalui de Mediu şi Film Ecologic “Planet Report”. Evenimentul este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană (FECU) şi Primăria Cluj-Napoca, cu sprijinul Nokia România, EnergoBit şi al companiei Brantner&Veres. Până în 27 iunie, clujenii pot urmări câteva zeci de filme cu tematică ecologică, atât despre efectele catastrofale ale poluării mediului, cât şi despre frumuseţile naturale încă existente pe planetă.

 

“Nu e un festival de film, ci unul de mediu, prin care vrem să sensibilizăm publicul faţă de un subiect extrem de actual. Inaugurăm o serie de evenimente care conştientizează clujenii în privinţa tematicii ecologice, pentru crearea unui spaţiu civic prietenos”, a declarat preşedintele FECU, Sorin Dan. “Acest eveniment ne dă ocazia să avertizăm comunitatea asupra pericolelor ecologice”, a spus şi directorul Nokia România, Risto Meskus.

 

în cadrul “Planet Report” vor fi prezentate filme cu palmares internaţional, între care şi “The Cove”, câştigător al Premiului Oscar pentru documentar în acest an, proiectat la Cluj în premieră naţională. Selecţia programului a fost făcută de un activist de mediu care este şi selecţioner la festivaluri internaţionale de film, a precizat Sorin Dan. Cele 50 de pelicule vor putea fi văzute în curtea Muzeului de Artă, la cinema Victoria şi la cafeneaua Insomnia. Intrarea este liberă la toate proiecţiile. în cadrul “Planet Report” vor rula filme de lung, mediu şi scurt metraj din Marea Britanie, Germania, SUA, Olanda, Grecia sau India, dar şi producţii româneşti. Programul complet poate fi consultat la adresa www.planetreport.ro.

 

Tematica filmelor prezentate în cadrul festivalului de mediu clujean este extrem de diversă. “Bun venit la bordul liniilor aeriene toxice” este o anchetă despre aerul contaminat cu neurotoxine şi substanţe cancerigene de pe avioane. “Extreme Ice” e o serie de 300.000 de fotografii care au surprins timp de doi ani topirea gheţarilor. “Era prostiei” redă felul în care omenirea se va întreba peste 50 de ani, privind planeta devastată, de ce n-a făcut nimic pentru a împiedica asta, iar “Dependent de plastic” dezvăluie uriaşele suprafeţe din oceane, de mărimea Europei, pline cu deşeuri din plastic.

 

Alte filme prezintă însă beneficiile unei atitudini ecologice, demonstrând viabilitatea panourilor solare, promovând surse de energie regenerabilă sau metode de a limita producerea de deşeuri.

 

Filmele româneşti de la “Planet Report” sunt dedicate unor “paradisuri naturale” păstrate încă în ţara noastră, de la Rezervaţia Piatra Craiului la Parcul Naţional Balta Mică a Brăilei sau lunca Mureşului Inferior. Alte producţii indigene trag un semnal de alarmă privind pericolele ecologice din ostroavele Dunării.

 

Filme “mobile” şi statui eco

 

Festivalul “Planet Report” s-a deschis oficial ieri, cu o inedită expoziţie de statui făcute din materiale reciclate, în Piaţa Unirii. Seria de evenimente conexe va continua cu un concurs de filme realizate cu telefonul mobil, care va fi anunţat pe site-ul festivalului. De asemenea, organizatorii au declarat că o parte din filmele din program vor fi prezentate în toamnă în şcolile clujene.

Comenteaza