Este oficial! Casa de Cultură a Studenţilor se va numi "Dumitru Fărcaş"

Este oficial! Casa de Cultură a Studenţilor se va numi "Dumitru Fărcaş"

Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca primeşte numele "Dumitru Fărcaş", la câteva luni de la moartea regretatului taragotist. Consilierii Locali au votat propunerea edilului Emil Boc în şedinţa de miercuri, 19 decembrie 2018. În prezent, doar sala de spectacole poartă numele maestrului. 

"Mulţumesc Casei de Cultură a Studenţilor pentru deschidere, încă înainte de a promova acest proiect. Mă bucur să văd că există susţinere în unanimitate din partea Consiliului Local pentru un proiect de suflet. Eu aşa îl numesc. Pentru fiecare dintre noi, Dumitru Fărcaş a reprezentat un element de suflet şi sunt convins că şi astăzi, clujenii care sunt la mormântul lui şi cântă colinde, aşa cum şi el ne-a cântat, atâta timp, la fiecare sfârşit de an, o simt. Iar el să ştie de aici, din stele, de oriunde se utiă la noi, că noi suntem alături de el şi el este alături de noi", a declarat primarul Emil Boc.

Maestrul Dumitru Fărcaş a murit, în luna august 2018, într-un spital din Cluj-Napoca, în urma unui infarct, la vârsta de 80 de ani. 

Taragotistul Dumitru Fărcaş a fost înmormântat, cu onoruri militare, în grădina din spatele casei părinteşti din comuna maramureşeană Groşi, în prezenţa a peste 1.000 de persoane. Slujba de înmormântare a fost oficiată de episcopul ortodox Iustin Sigheteanul al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului împreună cu mitropolitul Ardealului, Andrei Andreicuţ, şi un sobor de preoţi locali. În semn de respect, comandantul gărzii militare prezente la ceremonie a oferit fiicei lui Dumitru Fărcaş drapelul tricolor care a fost aşezat pe sicriu. În dimineaţa înmormântării, mii de persoane au adus un oltim omagiu regretatului artist la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, a cărui sală principală îi poartă în prezent numele. 

Cine a fost Dumitru Fărcaş 

Cântăreţ la taragot, Dumitru Fărcaş s-a născut pe 12 mai 1938 în satul Groşii Băii Mari, din judeţul Maramureş. S-a înscris la liceul de muzică în 1956, iar din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de Interpretare, la clasa de oboi. După absolvirea academiei clujene, a învăţat autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului "Maramureşul" din Baia Mare. În 1962, a preluat Ansamblul "Mărţişorul" al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

A fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia "Charles Cros" din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului "Smithsonian Folklive Festival" de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans "Cele cinci Lyre" de la Budapesta (2000).

A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

Preşedintele Ion Iliescu i-a conferit, la 29 noiembrie 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, "pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală'. Tot preşedintele Ion Iliescu i-a conferit, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului".

La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. La 23 noiembrie 2013, a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj - "Clujean de Onoare", în cadrul unei ceremonii organizate la finalul primei ediţii a Festivalului-concurs Dumitru Fărcaş "Taragotul de Aur".

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit, la 12 mai 2018, maestrului Dumitru Fărcaş, cu ocazia împlinirii de către acesta a vârstei de 80 de ani, Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii, a informat Administraţia Prezidenţială

Comenteaza